7 spôsobov, ako roztiahnuť a rozchodiť kožené topánky

S koženými topánkami sa musí opatrne. Na internete nájdete množstvo „zaručených“ rád, ako kožené topánky roztiahnuť. Lenže prevažná väčšina z nich vám vo finále iba uškodí. Koža je chúlostivý materiál. A preto sa k nej musí pristupovať s citom.

Na tesné kožené topánky zaberú napínače

Asi najlepším spôsobom, ako roztiahnuť kožené topánky, je staviť na napínače, ideálne na tie drevené, ktoré sú k obuvi najšetrnejšie. Topánku jednak roztiahnu, za druhé držia jej tvar.

Napínače preto môžete používať aj potom, čo topánku roztiahnete. Vďaka tejto pomôcke si totiž udrží stále rovnaký tvar a nezdeformuje sa. Stačí po príchode zvonku napinák vložiť do topánok. Viac tipov nájdete v článku Ako sa starať o kožené topánky.

Pokiaľ vás trápia tesné špičky topánok, odporúčame zaobstarať napinák s otváracou špičkou. Vloží sa dovnútra a pozvoľna túto časť roztiahne. Šírku špičky kopyta (teda napínača) je možné upravovať.

Sprej na roztiahnutie obuvi

V obchodoch s obuvou sú k dostaniu špeciálne spreje na roztiahnutie obuvi. Výhodou je, že so sprejom dostanete dobre aj do špičiek topánok. Napríklad také kožené čižmy v tejto oblasti často tlačia. Použitie je jednoduché. Prípravok nastriekate dovnútra tam, kde vás topánka tlačí, prípadne do celej dĺžky, pokiaľ chcete roztiahnuť topánku ako celok. Ihneď topánky obujte a choďte v nich. Vďaka tomu sa useň roztiahne.

Rozťahovacia pena

Alternatívou k spreju na roztiahnutie obuvi je rozťahovacia pena. Aj tá prináša spoľahlivý spôsob, ako roztiahnuť kožené topánky, napríklad pánske poltopánky. Používa sa spoločne s napínačmi. Obuv sa najskôr očistí a osuší. Potom sa pena aplikuje na topánku zvonku tam, kde vás tlačí. Pokiaľ sa jedná o lakovanú useň alebo hadú kožu, odporúča sa aplikovať iba vnútorne.

Potieranie liehom

Ďalší spôsob, ako roztiahnuť kožené topánky, je staviť na lieh. Ten sa natiera radšej len z vnútornej strany obuvi, aby nedošlo k poškodeniu povrchu. Ďalšou možnosťou je do zmesi alkoholu a vody namočiť ponožky, tie si na seba obliecť a chodiť v topánkach po dome.

Hrubé ponožky a zahrievanie fénom

Pokiaľ sa snažíte rozchodiť kožené topánky, môžete vyskúšať aj metódu s hrubými ponožkami. Výhodou je, že nemusíte kupovať nič extra - určite máte nejaké doma. Oblečte si tie najhrubšie, aké vlastníte. Obujte sa a zhruba pol minúty zahrievajte fénom oblasť, ktorá vás trápi. Počas procedúry nôh hýbte. Následne si na sebe nechajte topánky tak dlho, pokiaľ nevychladnú.

Akonáhle budete hotoví, vyskúšajte si topánky s normálnou ponožkou. Keby to stále nebolo to pravé, postup opakujte. Potom, čo topánka vychladne a vy ste spokojní, starostlivo ju ošetrite krémom alebo sprejom.

Pozor, zahrievanie môže uvoľniť lepené spoje, nie je preto vhodné pre každý typ topánok. Zároveň nedávajte fén na najvyššiu teplotu. Príliš veľké teplo môže poškodiť aj samotnú kožu.

Mokré noviny

Tiež mokré noviny môžu pomôcť s tým, ako roztiahnuť kožené topánky. Navlhčite noviny, pokrčte ich a vložte do topánok. Vložte ich dovnútra toľko, koľko sa ich tam zmestí. Ale pozor, nesmiete narušiť tvar topánky. Akonáhle noviny aj topánky uschnú, výplň vyberte. Obuv by sa mala trochu roztiahnuť.

Chcete mať istotu, že topánky nezničíte? Zverte ich do rúk profesionála

Ak chcete mať istotu, že sa s koženými topánkami počas rozťahovania nič nestane, obráťte sa na obuvi. Tie majú totiž v dielňach špeciálne stroje na rozťahovanie topánok. Túto voľbu odporúčame hlavne pre drahé topánky a pre topánky zo vzácnej kože (hadiu atď.).