Ako vyčistiť kožené topánky? A ako často je to potrebné?

Priniesli ste si domov nový pár kožených topánok a chcete, aby vám vydržali čo najdlhšie? Potom sa o ne musíte správne starať.Našťastie to nie je ťažké a v porovnaní s inými materiálmi je koža naozaj odolná. Tu je návod, ako na to.

Kožené topánky vydržia roky. Lenže bez správnej starostlivosti to tak nebude. Na jednej strane budú dobre udržiavané topánky pohodlnejšie a na druhej strane ich zub času tak rýchlo nezničí. Neošetrené môžu ľahko popraskať a znehodnotiť sa. Ako teda čistiť a ošetrovať kožené topánky?

Pomocníci, bez ktorých sa nezaobídete

  • Kefa na topánky,
  • hubka,
  • utierka,
  • krém na topánky,
  • ochranný sprej.

Väčšinu týchto nástrojov možno použiť na starostlivosť o iné typy obuvi. Pozrite si náš všeobecný článok o tom, ako čistiť obuv.

 

Ako čistiť koženú obuv

Keď sa budete o koženú obuv svedomito starať, budete mať odolného partnera do každého počasia. V porovnaní so semišom vydržia veľa. A nie sú také chúlostivé na čistenie. Samozrejme, nebudete ich dávať do práčky. Ako to urobiť?

Najprv topánky očistite od najhoršieho

Ako prvé odstráňte hrubé nečistoty. Najlepšie je, keď vyberiete šnúrky. S topánkou sa vám bude lepšie manipulovať. Navyše keď sú špinavé aj šnúrky, nie je od veci ich premáchnuť v ruke a dať ich uschnúť na kúrenie. Alebo ich dajte do práčky.

Najhoršiu špinu z topánok odstráňte nasucho pomocou kefy na obuv. Potom si vezmite do ruky hubku alebo handričku a za pomocou mydla krúživými pohybmi topánku očistite. Zamerajte sa aj na špinu, ktorá zostala vo švíkoch. Nie je dobré topánky rovno sprchovať, snažte sa ich namáčať čo najmenej.

Topánky musia dôkladne preschnúť

Akonáhle ste skončili s čistením, utrite penu a topánky osušte suchou, čistou handričkou. Najlepšie je topánky vziať, dať do nich napínače a položiť ich blízko kúrenia (ale nie naň alebo príliš blízko, inak sa môže koža poškodiť) alebo na iné teplé miesto (vyhnite sa priamemu slnku), aspoň na jednu hodinu. To preto, aby dôkladne preschli. Kým sú vlhké, nemali by sa leštiť, a už vôbec nie impregnovať.

A ide sa leštiť!

Potom, čo ste nechali topánky poctivo preschnúť, môžete začať so samotným leštením. Kúpte si na to špeciálny krém na kožené topánky. Môže byť buď číry, alebo s farbou. Farbu ale vyberajte v závislosti od sfarbenia usne, aby ste nechtiac nezmenili jej odtieň.

Krém rozotierajte suchou, čistou handričkou, alebo špeciálnou jemnou kefou na topánky. Pomocou krúživého pohybu prípravok rozotrite do všetkých miest. Potom chvíľu vyčkajte, cca 10 minút, a procedúru opakujte. Ešte raz topánku naleštite pomocou krému. A nechajte prípravok, aby sa vstrebal.

Poctivá impregnácia ochráni pred vlhkosťou a špinou

Rovnako ako semišové topánky, aj tie kožené sa oplatí pravidelne impregnovať. Stačí zhruba 4-krát do roka, hlavne, keď si to žiada počasie. Ochránite ich pred vlhkosťou, a aj určitými druhmi znečistenia. Navyše bude koža krásne jemná. Vaša bežná aj spoločenská obuv bude ako zo žurnálu. Ochranný sprej aplikujte zo vzdialenosti cca 30 cm.

Ako často čistiť kožené topánky?

Ideálne po každom nosení a keď je obuv špinavá. A to hlavne v zime! Špina preniká priamo do vlákna materiálu a ničí ho. Dávajte si pozor na soľ, ktorou sa v zime udržujú cesty. Tá je veľmi agresívna. Keby ste ju zakaždým z topánky neodstránili, na jar by ste ich najskôr mohli rovno vyhodiť.