Ako vyčistiť topánky od bahna?

Najmä biele tenisky trpia tým, ako ich dnes a denne nosíme. Zatiaľ čo zo začiatku (čiže ihneď po kúpe) ich staráme a nešliapeme do kaluží alebo blata, neskôr sa z nich stanú jednoducho a jednoducho topánky, ktoré sú určené na opotrebovanie. Aby sme však nemuseli kupovať čo mesiac nové obutie, mali by sme sa naučiť ich správne čistiť. A to nielen tenisky, ale aj členkové topánky či iné typy obuvi, ktoré sa dnes a denne vystavujú riziku znečistenia. Ako konkrétne vyčistiť napríklad topánky od bahna?

Ako na topánky z textilného materiálu

Pri čistení záleží iba na jednom, a síce na tom, z akého materiálu sú topánky vyrobené. V súčasnej dobe rozlišujeme topánky predovšetkým na textilné a kožené, kedy každý typ obutia sa čistí trochu inak. Keďže sú textilné topánky problematickejšie (alebo aspoň na prvý pohľad), poďme začať nimi.

Do tejto kategórie topánok patria tradičné kecky, tenisky, aj plátené sneakery, ktoré sú obľúbené hlavne u mladšej generácie. Nezáleží na tom, akú majú farbu, vždy ich práve bahno znečistí tak, že sa v nich zdráhame vyraziť von. Samozrejme pri bielych topánkach je to trochu horšie a znečistenie podstatne viditeľnejšie.

Zaobídete sa bez práčky

Pri surfovaní na internete a hľadaní odpovedí pravdepodobne narazíte na jedno - na odporúčanie vkladať topánky do práčky. Lenže tým by sme výrazne znížili životnosť tohto obutia. Chemické prostriedky používané pri praní, navyše v kombinácii s teplou vodou vedú k rozlepeniu lepidla spájajúceho topánky, k tomu vysoké obrátky v bubne práčky vedú k nenávratnému poškodeniu topánok.

Čo robiť?

Oveľa vhodnejšie je zoškrabať bahno z obutia a následne si pripraviť misku s vodou, do ktorej pridáme trochu umývacieho prostriedku. Pomocou bavlnenej handričky, prípadne hubky potierame zvršok, kým škvrna nezmizne. Nezabúdame ani na boky podrážky.

Keď máte topánky z kože

Stále častejšie sa vyskytujú v našich botníkoch aj kožené topánky, čo je správne - sú kvalitné, pohodlné, dlho vydržia. Avšak rovnako ako textilná obuv, aj kožené nepristanú bahno, ktoré si prinesieme domov z prechádzky. Pri čistení tejto topánky pamätáme na jedno - začíname čo najskôr. V takom prípade nám stačí len vlhká handrička, ktorou topánku utrieme.

Pokiaľ ste nechali blato trochu uschnúť, rozhodne nesiahajte po vode ako v minulom prípade. Viac ako bahno totiž koža neznáša vodu, pod ktorej ťažkosťou sa rozpína ​​a praská. Preto vezmite do rúk radšej kefu s mäkkým vlasom, ktorým topánku delikátne očistíte.

Prípadne existujú aj špeciálne prostriedky na kožu, ktoré môžu čistenie kožených topánok trochu uľahčiť bez toho, aby ste museli siahnuť po teplej alebo studenej vode.

Nepodceňujte vyschnutie obuvi

Nech už sa rozhodnete pre akýkoľvek spôsob čistenia, pamätajte na jedno – akékoľvek obutie musí po očistení poriadne vyschnúť. Aj tu môžu pod ťarchou vlhkosti vzniknúť nezdravé plesne alebo sa inak môžu topánky nenávratne poškodiť. Vyvarujte sa tiež radiátorom.