Ako vyčistiť zažltnuté topánky?

Obuv tvorí náš outfit a vďaka nim nechodíme bosí a necítime každý kamienok alebo inú nedokonalosť terénu. Lenže práve kvôli tomu, že hovoríme o každodennej súčasti nášho života, môžu topánky onedlho vyzerať trochu inak, než keď sme ich kupovali. Napríklad môžu zažltnúť. V takom prípade ich však nemusíte nutne vyhadzovať a nahrádzať novými. Môžete sa pustiť do ich čistenia. Poďme si prezradiť fungujúce metódy, ako žltkasté topánky vyčistiť.

Čo stojí za žltými škvrnami tenisiek

Zažltnuté topánky sú problémom hlavne látkového typu obuvi. Pri kožených alternatívach sa so zažltnutím stretávame len zriedka (a tu to býva veľmi často spôsobené zašlým materiálom). V prípade, že však svojim pláteným topánkam ešte nechcete dávať zbohom, myslite pri ich praní alebo čistení na únik lepidla.

Práve lepidlo stojí za tým, prečo sa minimálne pri špičke obutia nachádzajú nevzhľadné, pomerne výrazné žlté škvrny. Keď je topánka mokrá, lepidlo má tendenciu unikať až k šnúrkam, pokiaľ ho nepohlcuje niečo trochu iné (napríklad noviny alebo vložené vreckovky do topánky).

Zubná pasta stojí za vyskúšanie

Všeobecne však svoje topánky môžete vyčistiť pomocou rôznych babských rád na internete. Zatiaľ čo niektoré sú efektívnejšie, u iných sa nedočkáte takého výsledku – nakoniec však záleží aj na topánkach a vašej šikovnosti, či sa vám podarí či nepodarí navrátiť topánkam svieži vzhľad.

Jednou z možností, ako vyčistiť topánky (a hlavne kopu okolo plátených tenisiek) je zubná pasta, ktorá navyše za pomoci mydla dokáže veľmi efektívne odstrániť rôzne nečistoty. A vďaka svojej belosti zahaľuje žltosť lepidla, pokiaľ sa nielen na špičkách topánky nachádza.

Pomôže aj sóda

Okrem zubnej pasty môžete použiť aj niečo ďalšie, čo bežne ukrývate v kredenci. Je tým jedlá sóda, ktorá je prírodnou cestou k znova bielym teniskám. Aj keď je samozrejme pravdou, že automaticky môžete siahnuť po najrôznejších špeciálnych ochranných prostriedkoch a penách z obchodov s obuvou, v tomto prípade však hovoríme aj o lacnejšej alternatíve, ako topánkam znovu dodať stratenú belosť.

V praxi stačí rozpustiť dve lyžice jedlej sódy vo vode a pomocou handričky alebo starej zubnej kefky naniesť zmes do miest, kde je to najviac potrebné. Potom nechajte topánky pôsobiť zhruba dvadsať až tridsať minút a opláchnite.

Keď máte po ruke detský púder

Dalo by sa povedať, že rodiny s deťmi majú menšiu výhodu – môžu totiž použiť aj detský púder, ktorý funguje podobne ako jedlá sóda. Bohužiaľ sa o ňom ako o čističi topánok veľmi málo hovorí, a to stačí nasypať dve alebo tri polievkové lyžice detského púdru do pohára vody a zmes dôkladne premiešať.

Postup je potom prakticky rovnaký ako v prípade jedlej sódy. Len sa teda necháva zmes zaschnúť, až potom sa odstraňuje pomocou handričky alebo sa vyklepáva.

Pri čistení vložte vreckovky do topánok

Ako už bolo spomenuté, ona zažltnutosť je spôsobená únikom lepidla, ktorý drží gumové prvky na plátenom podklade. K tomuto úniku dochádza prakticky vždy, keď je topánka mokrá. Preto v prípade, že ste sa pustili do čistenia topánok a ich drhnutia pomocou vody, pri sušení topánku vyplňte vreckovkami alebo čiernobielymi novinami. Tento podklad pekne zachytí ono lepidlo, ktoré tým pádom neunikne do textílie, ale len do výplne.

Ďalšie možnosti vyčistenia obuvi

Mimochodom, vedeli ste, že na odstránenie zažltnutej časti na obuvi je možné použiť aj trochu netradičný prostriedok, a to prípravok, ktorým sa každý večer žena odličuje? Táto metóda nie je ešte medzi ľuďmi taká rozšírená, ale prináša zaujímavé výsledky v prípade čistenia topánok od zažltnutých častí a pri navracaní topánkam ich belosť.

V ďalšom doplňujúcom článku nájdete informácie, ako prať a čistiť topánky.