Ako zmerať stielku topánky?

Nikto nechce zažiť sklamanie z topánok, ktoré mu nesedia. Napriek tomu sa tomu dá celkom jednoducho vyhnúť. Stačí zistiť rozmery stielky, ktoré vám najviac vyhovujú. Zistite, ako určiť dĺžku stielky obuvi a ako vybrať správnu veľkosť pre rôzne typy obuvi. 

Podľa odborníkov až ¾ ľudí nosí zle padnúcu obuv. Možno ste to práve vy. Obuv vám nesedí na dĺžku alebo šírku, alebo zhoršuje stav nohy (napr. ploché nohy). Nesprávne nastavenie veľkosti totiž spôsobuje nielen bolesť nôh, ale aj ďalšie problémy s chodidlami, od nepríjemných odrenín a pľuzgierov až po dlhodobé, chronické problémy.

Ako sa uistiť, že nosíte správnu veľkosť obuvi? Riešenie je jednoduché: zmerajte si nohy. 

Ako zmerať stielku topánky v 5 krokoch

Na správne meranie budete potrebovať merací pás alebo meter, ceruzku a papier. Uistite sa, že nástroje sú dostatočne dlhé a presné, inak nevykonáte správne merania.

  1. Na rovnú plochu položte kus papiera (môžete použiť väčší, napríklad papier na pečenie, ktorý môžete zaťažiť napríklad topánkami). Dbajte na to, aby papier nebol pokrčený a zostal na mieste.

  2. Postavte sa na papier. Váhu majte rovnomerne rozloženú na obe nohy. Stojte prirodzene.

  3. Vezmite si ceruzku a jednou rukou obkreslite okraj chodidla. Držte ju kolmo na povrch papiera. Teraz máte obrys chodidla.

  4. Pomocou meracieho pásu alebo dlhého pravítka zmerajte dĺžku obrysu chodidla. Meranie sa vykonáva tak, že sa odmeria kolmica medzi dvoma najvzdialenejšími bodmi chodidla (zvyčajne od päty po špičku).  

  5. Výsledok merania si zapíšte v centimetroch. K výsledku sa odporúča pripočítať tzv. nadmerok, ktorý je 10 mm. Nadmerok zabezpečuje, aby bolo chodidlo pri pohybe v prirodzenej polohe a aby vaše prsty nenarážali do prednej časti topánky.

Zmerajte obe nohy. Ako konečný rozmer zoberte väčšiu z nich (plus nadrozmer). Je celkom bežné, že jedna noha je o niečo väčšia ako druhá. Buďte preto pohodlní.

Keď už máte svoju veľkosť chodidla v cm, je čas porovnať ju s veľkostnými tabuľkami výrobcov. Zistite, ktorá veľkosť zodpovedá vašej veľkosti chodidla v cm. Vždy je najlepšie dvakrát si skontrolovať svoju veľkosť u každej značky, pretože nie je nezvyčajné, že rozsah veľkostí sa u jednotlivých výrobcov mierne líši. 

Ako správne zmerať stielku topánky pre rôzne typy obuvi

Štandardná, vychádzková obuv

Vložku zmerajte podľa vyššie uvedených krokov. Uistite sa, že zvolená veľkosť zodpovedá vašim rozmerom. Ak máte radi pohodlnejšiu a voľnejšie padnúcu obuv alebo ak vám často opúchajú nohy, môžete si vybrať o niečo väčšiu veľkosť.

Široká obuv

Máte širšie chodidlo a bežné topánky sú vám nepohodlné? Nemajte obavy, výrobcovia na vás nezabudli. Odporúčame vybrať si z kategórie topánok so šírkou H (a iných atypických veľkostí). Pri nákupe online si zmerajte nielen veľkosť chodidla, ale aj jeho šírku. 

Športová obuv

Tu je dôležité pridať nadmernú veľkosť 10 až 12 mm. Odborníci odporúčajú na šport vyberať obuv aspoň o ½ veľkosti väčšiu, ako je vaša skutočná veľkosť chodidla. Počas športovania a iných fyzických aktivít môžu nohy ľahko opúchať. Okrem toho neustále pracujú a potrebujú dostatok priestoru. 

Sandále a otvorená obuv

Stielky sandálov a otvorených topánok sú podobné stielkam štandardnej obuvi. Zohľadňujú nielen dĺžku, ale aj šírku a tvar chodidla. Sandále nemusia vyhovovať každému, najmä ak máte atypicky tvarované nohy. Vyberte si model, ktorý vám poskytne pohodlie a správnu oporu.

3 najčastejšie chyby

  • Nevypočítali ste nadrozmer a topánka je príliš malá. Odporúčame vám topánku vrátiť a kúpiť si inú, ktorá vám bude sedieť. Ak to už nie je možné, môžete ju skúsiť natiahnuť. Na našom blogu sa dozviete, ako natiahnuť a rozchodiť koženú obuv.

  • Šírka obuvi vám nevyhovuje. Ak je vám topánka na šírku tesná, je čas poobzerať sa po širšom modeli. Vaše prsty ani žiadna iná časť chodidla by sa nemali cítiť ako vo väzení. V opačnom prípade riskujete nepríjemnú bolesť a v horších prípadoch deformáciu. 

  • Zmerali ste veľkosť chodidla od päty po špičku, ale palec nie je najdlhší prst. Každý z nás má trochu iný tvar chodidla a takzvaná rímska alebo grécka noha má vrchnú časť prsta nad druhým alebo tretím prstom. Zohľadnite to pri meraní, aby vás topánka netlačila.