Kŕčové žily: ako ich rozpoznať, príčiny a čo prevencia?

Kŕčové žily sú veľmi častým ochorením, ktoré postihuje mnoho ľudí na svete, najmä v strednom a vyššom veku. Kŕčové žily sú estetickým problémom, ale môžu spôsobovať aj nepríjemné príznaky a postupné komplikácie. V tomto článku sa pozrieme na to, čo sú kŕčové žily, ako ich rozpoznať a tiež ako im predchádzať. Pozrieme sa aj na to, ako si môžete spočiatku pomôcť sami, než sa rozhodnete navštíviť lekára.

 

Čo sú kŕčové žily a aké sú ich príčiny?

Kŕčové žily, známe aj ako varixy, sa zaraďujú medzi civilizačné ochorenia. Sú to opuchnuté a rozšírené žily, ktoré výrazne vystupujú na povrch kože. Na prvý pohľad vyzerajú vypuklé, pokrútené a ich farba je tmavofialová až modrá. Kŕčové žily sa najčastejšie vyskytujú na dolných končatinách, pretože nesú váhu tela. 

 

U niektorých pacientov predstavujú kŕčové žily miernu formu, t. j. len kozmetickú nevzhľadnosť. Pozor však na vážnejšie problémy, tie môžu spôsobiť bolesť chodidiel alebo nôh a vyvolať ďalšie komplikácie, ako je zápal žíl alebo vznik bércových vredov.

 

Kŕčové žily sa zvyčajne vyvíjajú postupne a spočiatku nespôsobujú žiadnu bolesť. Ešte predtým, ako sa na nohách objavia kŕčové žily, sa môžu objaviť nenápadné príznaky, ktoré naznačujú, že na nohách sú nepríjemné zmeny, ktoré je potrebné riešiť. Prejavuje sa to napríklad pocitom ťažkých a unavených nôh. 

 

Kŕčové žily môžu byť dané geneticky. To znamená, že ak niekto z vašich príbuzných bojuje s týmto ochorením, aj vy máte oveľa vyššie riziko, že sa u vás prípadne objaví.

 

Hlavnou príčinou kŕčových žíl je zvyčajne zlá alebo nedostatočná funkcia, čo znamená, že malé chlopne prestávajú správne fungovať. V normálnych a zdravých žilách krv plynule cirkuluje smerom k srdcu. Prietok krvi kontrolujú a usmerňujú malé chlopne, ktoré sa pravidelne otvárajú a zatvárajú, aby umožnili voľný prietok krvi. Ak sa však tieto chlopne oslabia alebo poškodia, krv môže začať unikať späť a hromadiť sa v žile, čo vedie k opuchu a rozšíreniu žily. Toto rozšírenie žily sa označuje ako kŕčová žila.

 

Existuje niekoľko faktorov, ktoré môžu zvýšiť pravdepodobnosť vzniku kŕčových žíl, ako napríklad:

  • vyšší vek, ktorý spôsobuje zníženie elasticity žíl. Ľudia nad 60 rokov majú väčšiu pravdepodobnosť výskytu kŕčových žíl a až polovica z nich nimi trpí! 
  • Obezita a nadváha.
  • Kŕčové žily postihujú častejšie ženy ako mužov. Je to spôsobené ženskými hormónmi, ktoré uvoľňujú steny žíl. 
  • V obdobiach hormonálnych zmien, t. j. pred menštruáciou, počas tehotenstva alebo menopauzy, môžu byť ženy vystavené zvýšenému riziku.
  • Ďalšou príčinou je fyzicky náročná práca, ktorá si vyžaduje dlhé státie na mieste.
  • Ďalšími možnými príčinami sú nevhodná obuv a tesné oblečenie. 

Ako už bolo spomenuté, kŕčové žily sa zaraďujú medzi civilizačné ochorenia, pretože príčina tohto ochorenia môže súvisieť so zlým životným štýlom, obezitou, nadváhou, nedostatkom pohybu alebo tiež zvýšenou fyzickou záťažou. 

 

Ako rozpoznať krčové žily a aké sú ich príznaky?

Na rozpoznanie kŕčových žíl je potrebné pravidelné pozorovanie nôh. Kŕčové žily sú zvyčajne viditeľné pod povrchom kože ako modro alebo fialovo sfarbené vypuklé žily. Môžu byť pokrútené a často vyzerajú ako laná alebo hady. 

 

Typické príznaky sú často intenzívnejšie v teplom počasí alebo pri dlhom státí. Môžu sa však výrazne zlepšiť, ak sa rozhodnete pre prechádzku alebo krátku prestávku a zdvihnete nohy.

 

Medzi najčastejšie príznaky patria:

 

  • Bolesť nôh a ťažké a unavené nohy. Postihnutí ľudia majú v noci nepríjemné pocity alebo bolesti v nohách, najmä po dlhom státí alebo chôdzi.
  • Opuchnuté nohy, ktoré sa objavujú v dolnej časti lýtok alebo členkov. 
  • Pálenie a pulzovanie v chodidlách.
  • Svalové kŕče v nohách najmä v noci, keď sú nohy v pokoji.
  • Svrbenie v oblasti kŕčových žíl.
  • Zmeny na koži, napríklad suchá a tenká koža na postihnutých žilách.
  • Okrem toho sa môže pridať aj zmena farby alebo zhrubnutie kože v postihnutých oblastiach. 

Prevencia krčových žíl

Prevencia je vždy lepšia ako liečba! Existuje niekoľko vecí, ktoré môžete urobiť, aby ste predišli vzniku kŕčových žíl alebo aspoň minimalizovali ich výskyt.

  1. Zdravý životný štýl - zdravá strava: strava bohatá na vlákninu môže pomôcť udržať si hmotnosť a znížiť riziko vzniku kŕčových žíl. Najlepšie je tiež, ak v jedle obmedzíte soľ, ktorá nie je pre telo veľmi zdravá. 
  2. Zdvíhanie nôh: krátkodobé dvíhanie nôh nad úroveň srdca môže zlepšiť krvný obeh v nohách. 
  3. Správne sedenie: ak máte sedavé zamestnanie, naučte sa správne sedieť. Správne sedenie je také, pri ktorom sú nohy v pravom uhle k telu. Nevhodné sedenie, ako napríklad kríženie nôh alebo sedenie s jednou nohou cez druhú, obmedzuje prirodzený prietok krvi.
  4. Vhodná zdravotná obuv: Noste vhodnú a pohodlnú zdravotnú obuv. Vyhnite sa vysokým podpätkom alebo topánkam s plochou podrážkou, ideálny podpätok sa odporúča asi 4 cm. 
  5. Obmedzte nosenie tesného oblečenia: vyhnite sa noseniu tesných nohavíc, pančúch a ponožiek, ako aj tesnej a nepohodlnej obuvi. 
  6. Sprchovanie striedaním teplej a studenej vody: veľmi účinná prevencia proti kŕčovým žilám. 
  7. Kneippov chodník: môžete si vytvoriť domácu variáciu takzvaného Kneippovho chodníka. Naplňte dve nádoby vodou - jednu studenou a druhú teplou vodou. Do týchto lavórov umiestnite kamienky. Pravidelne ich striedajte z jednej nádoby do druhej.

Vhodná zdravotná obuv

Světle šedé dámské polobotky Amulet AM490
Světle šedé dámske poltopánky Amulet AM490
Šedé dámské polobotky boty šíře H Axel AXCW065
Šedé dámské poltopánky Axel AXCW065
Vínové dámské polobotky šíře H Axel AXCW032
Vínové dámské poltopánky Axel AXCW032

Liečba kŕčových žíl a kedy je potrebná návšteva lekára?

Ak spozorujete príznaky kŕčových žíl a vaše vlastné úsilie o prevenciu nepomohlo, mali by ste vyhľadať lekára. Odborník na cievne ochorenia by mal vykonať vyšetrenie a navrhnúť prípadnú vhodnú liečbu.

 

Liečba kŕčových žíl vždy závisí od štádia ochorenia a tiež od intenzity. Liečba najprv zahŕňa takzvanú kompresívnu liečbu. Často sa používajú kompresívne pančuchy, ktoré pomáhajú vytvárať tlak, a tým nahrádzajú pevnosť žilových stien. Ďalšími možnosťami liečby sú intenzívna lymfatická masáž alebo kúpele z pagaštanu konského. 

 

Pri akútnych problémoch, ako sú opuchy a silné bolesti, sú potrebné lieky vo forme gélov, mastí alebo tabliet. 

 

Ak liečba nepomáha a kŕčové žily sú závažné, je potrebné pristúpiť k operácii. Liečba prostredníctvom chirurgického zákroku ponúka širokú škálu možností, ako je laserová liečba, skleroterapia alebo operácia v lokálnej anestézii. 

 

K liečbe neodmysliteľne patrí dostatok pohybu, zdravá strava, vhodné výživové doplnky, vhodná zdravotná obuv, ako aj obmedzenie dlhého státia a nesprávneho sedenia. 

 

Zdroje: NHS.uk, NHLBI.nih.gov, Womenshealth.gov

Image by Racool_studio on Freepik