Obuv na dovolenku: Čo si zabaliť na každú príležitosť?

Keď sa chystáte na dovolenku, prvé, čo vám napadne, je, čo si vziať so sebou na oblečenie, kozmetiku a ďalšie nevyhnutné veci. Avšak jednou z najdôležitejších vecí, ktorú by sme nemali podceňovať a ktorú mnohí z nás nechávajú na poslednú chvíľu, je výber správnej obuvi. Tá je pre pohodlné a bezstarostné cestovanie nevyhnutná. Môže výrazne ovplyvniť vaše zážitky z dovolenky. Poradíme vám, akú obuv si zbaliť, aby ste si cestu užili na 100 %!

Každá dovolenka je iná. Rovnako ako aktivity, ktoré vykonávame. Pri výbere obuvi je preto dôležité zohľadniť typ dovolenky - ako budete tráviť čas. Budete sa opaľovať na pláži? Alebo sa chystáte zdolať všetky kopce v okolí? Nižšie nájdete niekoľko tipov na rôzne typy obuvi, ktoré sú vhodné na rôzne príležitosti.

Prechádzky a túry

Ak plánujete prechádzky a túry, nezaobídete sa bez pohodlnej a odolnej obuvi. Odporúčame zvoliť obuv s pružnou a hrubšou podrážkou, ktorá poskytuje dostatočnú oporu pre vaše chodidlo. Napríklad tenisky alebo klasické turistické topánky. Dôležité je tiež vybrať si materiál, ktorý je priedušný a umožňuje vašim nohám dýchať. To zabezpečí pohodlie aj pri dlhších prechádzkach.

Kúpanie v mori a sladkej vode

Ak sa chystáte na dovolenku pri mori a plánujete sa kúpať, budete potrebovať vhodnú plážovú obuv. Klasické plážové sandále sú výbornou voľbou, pretože sú ľahké, rýchloschnúce a ľahko sa čistia. Ak uprednostňujete väčšiu stabilitu a ochranu nôh, môžete si vybrať plážovú obuv s pevnejšou podrážkou. Dôležité je tiež vybrať si materiál, ktorý odoláva vode a piesku. 

Ak sa budete kúpať v blízkosti skalnatého alebo skalnatého pobrežia, zvážte obuv do vody. Budú vás chrániť pri vstupe do vody a výstupe z nej. Topánky do vody sú užitočné aj pri plávaní v rieke, rybníku alebo jazere.

Černé nízké dámské gumáky Wojtylko
Čierne nízké dámské gumáky
Tyrkysové dámské plážovky Scandi
Tyrkysové dámské plážovky Scandi 
Navy nazouváky Coqui
Navy nazouváky Coqui

Hory a turistika

Ak plánujete dovolenku v horách a chystáte sa na turistiku, zaobstarajte si spoľahlivé trekingové topánky. Tieto topánky majú pevnú podrážku a poskytujú stabilnú oporu pre vašu nohu, čo je dôležité najmä pri chôdzi po nerovnom teréne. Vyberte si topánky s dobrou ochranou proti vode a vetru, aby vaše nohy zostali v suchu a teple aj v nepriaznivom počasí. Materiál ako Gore-Tex je dobrou voľbou pre trekingovú obuv, je nepremokavý a zároveň príjemne priedušný. 

Celodenné nosenie

Na celodenné nosenie si vyberte pohodlnú, univerzálnu letnú obuv, v ktorej sa vám bude dobre chodiť. Príkladom sú baleríny, sandále, mokasíny alebo elegantné tenisky, ktoré sa dajú ľahko kombinovať s rôznymi outfitmi. 

Na celodenné nosenie chcete model vyrobený z kvalitného materiálu, ktorý je odolný a umožňuje vašim nohám voľne dýchať. 

Béžové plátěné tenisky Axim
Šedé plátené tenisky Axim
Bílé dámské nadměrné tenisky Mustang
Biele dámské nadmerné tenisky Mustang
Modrá dámská letní obuv Scandi
Ružové dámské poltopánky Scandi

Večerné aktivity

Ak plánujete večerné aktivity, napríklad večeru v reštaurácii alebo tanečný večer, siahnite po elegantných topánkach, ktoré sú vhodné na spoločenské udalosti. U žien k nim patria elegantné lodičky alebo sandále na podpätku, zatiaľ čo muži môžu siahnuť po poltopánkach.

Čierné dámské lodičky na podpatku
Krémové lodičky Piccadilly
Krémové dámské baleríny Tamaris

Na čo si ešte dávať pozor?

  • Pri výbere obuvi nezabudnite zohľadniť praktické aspekty, ako je nepremokavosť, protišmykové vlastnosti alebo typ podrážky (anatomické tvarovanie prospieva chodidlám). 

  • Podrážka, ktorá je pružná, stimuluje klenbu chodidla, a tým prispieva k zdraviu nôh. Mala by tiež tlmiť nárazy. Chráni tak kĺby a chrbticu a umožňuje vám zostať na nohách celý deň bez bolesti.

    Trápia vás v lete opuchnuté nohy? Horúčavy, náročnejší režim... dôvodov môže byť niekoľko. Našťastie si s tým vieme poradiť. Prečítajte si náš článok Ako si poradiť s opuchnutými nohami.

    Vždy je dobré mať po ruke náhradný pár ponožiek a správne impregnačné prípravky, aby ste udržali topánky v dobrom stave a seba v pohode.

     

Nezabudnite, že správna obuv je kľúčom k pohodlnému a bezpečnému cestovaniu. Investujte čas do výberu správnej obuvi a užite si dovolenku v pohodlí a štýle.