Pätná ostroha: Ako zamedziť bolesti kostného výrastku?

Pätná ostroha je bolestivé degeneratívne ochorenie, ktoré trápi až 15 % obyvateľov Českej republiky. Prejavuje sa bodavou bolesťou v oblasti päty. Čím je pätová ostroha špecifická, ako ju rozpoznať a ako vyliečiť? Pozrieme sa aj na vhodnú prevenciu

Čo je to pätová ostroha

Pätná ostroha (odborne tiež calcarcalcanei) je kostený výrastok na päte. Vytvára sa buď na vnútornej strane chodidla nohy, kde sú úpony väzov k pätnej kosti, alebo na zadnej strane pätovej kosti, kde sú úpony Achillovej šľachy. Na röntgene vyzerá ako výčnelok alebo malý zahnutý roh, ktorý rastie smerom k chodidlu.

Toto degeneratívne ochorenie sa vyskytuje najčastejšie u osôb medzi 40 až 60 rokmi. Ale trpieť ním môžu aj mladšie ročníky, najmä športovci. Ľudia s diabetom, nadváhou alebo reumatickým ochorením sú ďalšou rizikovou skupinou. V Českej republike má pätovú ostrohu diagnostikovanú asi 15 % obyvateľstva.

pätová ostroha

Ako sa pätová ostroha prejavuje

Pätnú ostrohu poznáte podľa silnej bolesti nohy v oblasti päty, buď v samotnej ploske, alebo na jej vnútornom okraji. Bolesť sa môže dostaviť počas každodennej činnosti, ako aj pri záťaži (napríklad pri turistike alebo športe), ale aj vtedy, keď sme v kľude. Pacienti sa sťažujú na problémy hlavne ráno, kedy je pre nich ťažké na nohu vôbec došliapnuť. Počas dňa väčšinou bolesť odznie.

Bolesť, ako keď sa zabodne špendlík, cítime pri došliapnutí celou váhou aj vtedy, keď si na postihnuté miesto siahneme. Nepohodlnou sa pätová ostroha stáva najmä vtedy, keď bolesť vystreľuje do celého chodidla alebo do lýtka. Skostnatenie úponov sprevádza aj zápal šliach, na ktorý telo upozorňuje opuchom a začervenaním. Ide teda o ďalší zo symptómov pätovej ostrohy.

Prečo a ako vzniká

Hlavná príčina je nadmerné preťažovanie päty. Keď je väzivo v oblasti úponu preťažované bez dostatočnej regenerácie, začne v mieste vznikať ischemický zápal, čiže plantárna fascititída. Keď zápal včas nepodchytíte, organizmus sa začne brániť sám tak, že oblasť začne „vystužovať“ procesom kalcifikácie. Vtedy vzniká kostený výbežok.

K nadmernému preťažovaniu väzivového aparátu dochádza najčastejšie kvôli:

  • Nosenie nevhodnej obuvi. Ak majú vaše topánky tvrdú stielku, príliš úzku špičku alebo sú inak tvarovo nevhodné, prispievajú k deformitám a nezdravému preťažovaniu aparátu.
  • Zlé postavenie nohy. Rôzne deformity nohy môžu prispievať k nadmernému zaťažovaniu. Napríklad prepadnutá nožná klenba.
  • Záťaž nohy pri športe či aktivitách. Väzivový aparát zle znáša beh po betóne a inom tvrdom teréne, ale aj častú chôdzu práve po tvrdom teréne. Preto je tak dôležité zvoliť správnu obuv, ktorá pruží, tlmí nárazy a je šetrná k chodidlám.
  • Úraz. Úraz Achillovej šľachy alebo úraz priamo chodidla môže tiež viesť k vzniku kosteného výrastku.
  • Reumatická artritída. Toto zápalové ochorenie je tiež rizikovým faktorom.

Kedy ísť k lekárovi a ako prebieha liečba?

V ideálnom prípade ihneď, ako na sebe niektoré z príznakov spozorujete. Nie je dobré nechávať pätovú ostrohu len tak byť, kostnatenie sa môže časom zhoršovať. Včasná liečba zvráti degeneráciu v zárodkoch. Rýchlejšie sa uzdravíte a budete sa môcť navrátiť k bežným činnostiam. Podobné symptómy navyše majú aj ďalšie choroby ako je zápal kosti alebo osteoporóza. Je na mieste, aby lekár odhalil, o čo ide.

Pätná ostroha sa lieči rôznymi spôsobmi. Najprv je potrebné prehodnotiť obuv, pretože práve tá často stojí za vznikom tohto ochorenia. Namiesto klasických topánok stavte na zdravotnú obuv s pružnou stielkou a dostatočným priestorom pre prsty. Topánky na vysokom podpätku by ste mali úplne vynechať. Ďalej je potrebné päte pri chôdzi odľahčiť, napríklad pomocou podpätníkov z gélu či latexu.

Lekár odporučí prípravky na úľavu od bolesti, najčastejšie protizápalové gély, tejpy a obklady. Ak je zápal pokročilý, môže pomôcť injekcia s kortikoidmi. Tie ale po čase prestanú fungovať. Niekedy sa odporúča postihnuté miesto ožiariť pomocou rádioterapie či ošetriť ultrazvukom, rázovou vlnou alebo laserom. V prípade veľkej bolesti sa dá pätová ostroha odoperovať, rekonvalescencia je však pomerne dlhá.

Avšak ani vtedy, keď pätnú ostrohu prekonáte, nemáte úplne vyhrané. Keďže vzniká hlavne vplyvom zlých návykov a obuvi, môže sa kedykoľvek vrátiť. Vo vašom záujme preto je pristúpiť k vhodnej prevencii a naučiť sa, ako sa starať o nohy.

Prevencia pätovej ostrohy

  • Nosenie zdravotnej obuvi (napr. od značky Rock Spring),
  • pravidelné preťahovanie svalov lýtka, chodidla a šliach v oblasti,
  • primeraný pohyb a zdravý životný štýl.

 

Najlepšia zdravotná obuv

Pánské zdravotní polobotky Dr. Orto
Dámské zdravotní sandály Axel
Čierné zdravotne poltopanky Axel