Vôňa topánok: Ako sa zbaviť zápachu a ako mu predchádzať?

Zápach z topánok je bežný problém, ktorý postihuje mnohých ľudí bez ohľadu na vek alebo životný štýl. Nielenže môže byť nepríjemný, ale môže tiež spôsobovať rozpaky v rôznych situáciách. Každý z nás sa s ním určite stretol, napríklad keď prídeme na návštevu a po vyzutí topánok sa z našej obuvi šíri nepríjemný zápach. Čo presne spôsobuje zápach z topánok, ako ho odstrániť a ako mu najlepšie predchádzať? 

TIP: Letná obuv je často náchylná na problémy so zápachom, najmä preto, že v teplejšom počasí sa nohy potia častejšie.

Čo spôsobuje zápach topánok?

Zápach topánok je bežný a nepríjemný problém, ktorý môže ovplyvniť každodenný život. Hlavnými vinníkmi tohto problému sú baktérie a plesne, ktoré sa množia v teplom a vlhkom prostredí vnútri topánok. Tomuto procesu napomáha nedostatočné vetranie, používanie nekvalitných materiálov a nedostatočná hygiena nôh, čo všetko prispieva k vzniku nepríjemného zápachu.

Baktérie a plesne: Najčastejšími príčinami zápachu obuvi sú baktérie a plesne. Tie sa živia potom a odumretými kožnými bunkami a vytvárajú charakteristický zápach. Ich aktivita sa zvyšuje v teplom a vlhkom prostredí vnútri topánky, kde nachádzajú ideálne podmienky na rast a rozmnožovanie.

Nedostatočné vetranie: v topánkach s nedostatočným vetraním sa zadržiava vlhkosť a teplo, čo je ideálne prostredie pre rast baktérií a plesní. 

Nekvalitné materiály: Materiály ako syntetické materiály nemajú dobré priedušné vlastnosti ako prírodné materiály (napr. koža), čo môže viesť k hromadeniu potu a následnému zápachu.

Hygiena nôh: Nedostatočná hygiena nôh prispieva k hromadeniu potu, plesní nôh a baktérií, ktoré môžu preniknúť do obuvi a spôsobiť zápach. Viete, ako sa správne starať o svoje nohy?

Nezdravá strava: Konzumácia korenených jedál, jedál z rýchleho občerstvenia a alkoholu môže zvýšiť hladinu toxínov v tele, čo sa môže prejaviť zápachom nôh. Odporúča sa obmedziť tieto jedlá a nápoje alebo ich úplne vylúčiť zo stravy.

Nadmerné potenie nôh alebo hyperhidróza: môže byť ďalším faktorom, ktorý prispieva k zápachu topánok. Nadmerná vlhkosť a nadmerné potenie nôh vytvárajú ideálne prostredie pre rast baktérií a plesní, čo môže viesť k nepríjemnému zápachu. 

Ako sa zbaviť zápachu z topánok? 

Každý typ obuvi, či už ide o baleríny, tenisky, lodičky alebo čižmy, si vyžaduje špecifickú starostlivosť. Je preto dôležité mať na pamäti, že neodborné zaobchádzanie môže poškodiť materiály, z ktorých sú topánky vyrobené.

Existuje však niekoľko účinných spôsobov, ako odstrániť zápach topánok a udržať ich svieže. 

Vystavte topánky na slnko: Dôležité je pravidelné vetranie. Ak sú vaše topánky mokré od dažďa alebo potu, nie je dobrý nápad ihneď ich zavrieť do skrine. Vždy ich nechajte dobre vyschnúť na čerstvom vzduchu, ideálne na slnku. Majte na pamäti, že kožené alebo semišové topánky by nemali byť dlhodobo vystavené priamemu slnečnému žiareniu, aby nedošlo k ich poškodeniu.

 

Pravidelné čistenie obuvi: Obuv si vyžaduje pravidelnú starostlivosť. Vnútro topánok možno ľahko vyčistiť jemným mydlom a vodou. Ak sa rozhodnete topánky prať, používajte len šetrný program s nízkou teplotou a minimálnym počtom odstreďovaní. Obuv vždy čistite podľa materiálu.

 

Pravidelné čistenie alebo výmena stielok: Je dôležité pravidelne čistiť stielky obuvi. Ak sú silne znečistené, môžete ich vyprať alebo vymeniť za nové. Niektoré vložky možno prať v práčke, pri iných je lepšie použiť teplú vodu s trochou octu a prať ich ručne. Vložky z prírodnej kože alebo latexu sú ideálnou voľbou pre pohodlie a trvanlivosť.

 

Používajte spreje, dezodoranty a osviežovače: na trhu existujú špeciálne dezodoranty a osviežovače určené špeciálne pre obuv, ktoré dokážu účinne neutralizovať zápach. Prípadne môžete použiť bežný dezodorant určený na nohy, ktorý má antibakteriálne a osviežujúce účinky.

Sušenie obuvi: Po každom nosení je dôležité topánky, ktoré sú mokré alebo vlhké, dôkladne vysušiť. Môžete do nich vložiť noviny alebo savý papier, ktorý absorbuje vlhkosť, alebo použiť špeciálne sušiče obuvi. Nikdy ich nedávajte do sušičky, pretože sa môžu poškodiť a stratiť svoj pôvodný tvar a vzhľad.

Tuhé mydlo: Tuhé mydlo je účinné aj proti zápachu topánok. Stačí do topánky vložiť kúsok mydla, ktoré dokáže absorbovať pachy a zanechať príjemnú vôňu.

 

Jedlá sóda: Do látkového vrecúška vložte trochu jedlej sódy a nechajte ho tam cez noc. Jedlá sóda je známa svojou schopnosťou absorbovať a neutralizovať zápach.

 

Citrónová šťava: Zmiešajte citrónovú šťavu s alkoholom a zmes naneste na topánky pomocou fľaše s rozprašovačom. Citrónová šťava má prirodzené antibakteriálne vlastnosti a príjemne prevonia vaše topánky.

 

Ocot: Zmiešajte ocot a vodu v pomere 1:1 a nalejte do fľaše s rozprašovačom. Touto zmesou umyte alebo postriekajte vnútro topánok a nechajte ich prirodzene vyschnúť.

 

Umiestnite topánky do mrazničky: Vložte topánky do plastového vrecka a nechajte ich v mrazničke cez noc. Nízka teplota môže pomôcť odstrániť baktérie a plesne, ktoré spôsobujú nepríjemný zápach. Treba však dbať na opatrnosť, pretože niektoré typy obuvi by mohli nízkou teplotou utrpieť a zdeformovať sa.

 

Čajové vrecúška: Vrecúška čierneho čaju alebo akéhokoľvek iného druhu sú ďalším účinným tipom. Do topánok vložte niekoľko čajových vrecúšok a nechajte ich tam cez noc. Výhodou čajových vrecúšok je, že absorbujú vlhkosť a neutralizujú zápach.

Bylinné zmesi: Podobne ako pri čajových vrecúškach môžete použiť bylinné zmesi, napríklad levanduľu, šalviu alebo medovku. Tieto prírodné prostriedky pomáhajú eliminovať zápach a znižujú rast baktérií v obuvi.

Ďalšou možnosťou je použitie detského púdru, mačacieho pelechu, citrónovej kôry alebo dokonca kávovej usadeniny. Všetky tieto prostriedky úspešne absorbujú vlhkosť a minimalizujú zápach.

 

TIP: Detský púder dokáže nielen neutralizovať zápach a absorbovať vlhkosť, ale je skvelý aj na odreniny a pľuzgiere na nohách.

Prevencia: ako zabrániť zápachu topánok?

Prevencia je vždy lepšia ako riešenie. Ako predchádzať zápachu nôh? Najdôležitejšie je správne sa starať o svoje nohy a tiež o svoju obuv!

1. Správna hygiena nôh: Denne si umývajte nohy mydlom a teplou vodou a nezabudnite ich dôkladne osušiť, najmä medzi prstami. Pre lepšie výsledky používajte antibakteriálne mydlo.

2. Noste ponožky z bavlny alebo vlny, ktoré lepšie absorbujú pot a umožňujú nohám dýchať.

3. Striedajte obuv: Nenoste každý deň tú istú obuv. Striedanie topánok umožňuje každému páru vysušiť sa a vyvetrať.

4. Správne skladovanie obuvi: Po nosení je dôležité nechať topánky najprv vyvetrať a až potom ich uskladniť. Ideálne je skladovať obuv v priedušných vreciach alebo na otvorenom priestranstve, aby mohol vzduch voľne prúdiť. Vyhnite sa skladovaniu vlhkej obuvi priamo v uzavretých priestoroch, ako sú škatule alebo regály na obuv, aby ste zabránili vzniku plesní a baktérií.

5. Výber kvalitnej obuvi: Investujte do kvalitnej obuvi vyrobenej z priedušných materiálov. Napríklad kožená obuv dýcha lepšie ako syntetická obuv. Je nevyhnutné sa o obuv pravidelne starať. 

6. Používanie antiperspirantov na nohy: Tak ako používate antiperspirant v podpazuší, môžete ho používať aj na nohy, aby ste znížili potenie.

7. Pravidelne vymieňajte vložky: Pravidelne vymieňajte vložky v topánkach, najmä ak sa veľa potíte. Existujú aj špeciálne antibakteriálne vložky.

Zápach topánok môže byť nepríjemný, ale existuje mnoho spôsobov, ako ho odstrániť a predchádzať mu. Základom je udržiavať nohy a obuv čisté, suché a dobre vetrané. Dodržiavaním vyššie uvedených rád môžete udržať svoju obuv sviežu a vyhnúť sa nepríjemným situáciám spôsobeným zápachom.