Ako sa správne starať o nechty na nohách?

Krásne a zdravé nechty na nohách sú dôležitou súčasťou celkového dojmu z vašich nôh. Správna starostlivosť vám pomôže nielen zachovať estetický vzhľad, ale aj predchádzať rôznym problémom, ako sú lámavé nechty, strapatenie nechtov, zarastajúce nechty, plesňové infekcie alebo infekcie nechtov. Pripravili sme pre vás tipy a triky, ktoré vám zabezpečia výstavné a zdravé nechty.

10 zásad správnej starostlivosti o nechty na nohách?

Viete, ako sa starať o svoje nohy? Len pravidelná starostlivosť, správna hygiena a vhodná obuv vám zaručia, že vaše nohy, päty a nechty na nohách budú zdravé a budú vyzerať dobre.

  1. Pravidelná starostlivosť a hygiena

Správna hygiena je základom zdravých chodidiel a nechtov. Denne si umývajte nohy mydlom a vlažnou vodou. Po umytí si osušte prsty na nohách, nechty a oblasť medzi prstami, kde sa môže hromadiť vlhkosť a baktérie. 

  1. Správne zastrihávanie nechtov

Dôležitá je nielen dĺžka nechtov, ale aj správny spôsob ich strihania. Nechty na nohách strihajte rovno a nie príliš krátko! Príliš krátke nechty môžu spôsobiť bolestivé zarastanie alebo tiež zápal. Naopak, dlhé nechty môžu spôsobiť, že sa pri nosení topánok budete cítiť stiesnene. 

Aké sú odporúčania pre správne zastrihávanie nechtov na nohách?

  • Začnite zmäkčujúcim kúpeľom.
  • Nechty strihajte rovno.
  • Dodržiavajte postupné strihanie až niekoľkými ťahmi.
  • Používajte kvalitné a predovšetkým čisté nožničky alebo nožnice.
  • Nechty zastrihnite do hladkého tvaru pomocou pilníka na nechty.
  • Nakoniec naneste výživný olej alebo krém.
  1. Starostlivosť o nechtovú kožičku

Aj kožičky okolo nechtov si zaslúžia každodennú starostlivosť. Pred spaním stačí naniesť olej a dôkladne ho vmasírovať. Ak nemáte žiadny špeciálny olej, môžete použiť panenský olivový olej. 

Ak máte nadbytočnú nechtovú kožičku, nechajte si ju odstrániť odborníkom. Nepokúšajte sa ich strihať sami. Je to preto, aby ste sa vyhli poraneniu a prípadnej infekcii.

  1. Správna obuv 

Nosenie pohodlnej a dobre padnúcej obuvi je pre zdravé nohy a nechty veľmi dôležité. Tesná alebo zle padnúca obuv môže viesť k deformácii nechtov a k tlaku na nechtovú platničku. 

Ak vám topánky nesedia tak, ako by mali, sledujte aj prsty na nohách. Bunions alebo hallux valgus je deformácia, ktorá spôsobuje zmenu osi palca na nohe. Vzniká tak nepríjemne bolestivý hrbolček, ktorý sa veľmi ťažko lieči. 

TIP: Odporúčame vyskúšať takzvané gumáky. Tieto topánky sú elastické, takže sú vhodné aj pre nohy s vyšším nártom. Tieto topánky zároveň poskytujú pohodlie pre nohy a prsty, ktoré sú celý deň v pohybe. Viac informácií si môžete prečítať v článku s názvom gumáky recenzia.

  1. Vlhkosť a dostatočná hydratácia

Uistite sa, že sú vaše nohy dostatočne hydratované. Používajte kvalitné krémy alebo oleje na nohy, najmä na nechty a okolitú pokožku. Pomôže to zabrániť lámaniu a lámavosti nechtov. 

Zároveň dávajte pozor, aby sa vám na chodidlách alebo nechtoch nedostala pleseň v dôsledku nedostatočnej hygieny a tiež vysokej vlhkosti. S plesňou sa treba vysporiadať čo najskôr. Na trhu je veľa rôznych výrobkov, ktoré dokážu odstrániť plesne na nechtoch. Stavte na oleje na nechty alebo špeciálne laky na nechty. Ak sa vám nepodarí odstrániť pleseň, požiadajte o pomoc odborníka.

  1. Vyhnite sa gélovým nechtom

Hoci sú gélové nechty obľúbené pre svoju dlhotrvajúcu krásu, ich časté nosenie môže oslabiť prírodné nechty a viesť k ich lámaniu a lámavosti.

  1. Zdravá strava a dopĺňanie dôležitých vitamínov

Dbajte na vyváženú stravu bohatú na vitamíny a minerály, ktoré podporujú zdravé nechty. Dôležité sú najmä tieto vitamíny: biotín, vitamín E, železo a zinok. Odporúčame konzumovať napríklad ryby, obilné klíčky, pečeň, vajcia alebo slnečnicové semienka. Dostatočný pitný režim tiež pomáha udržiavať nechty v dobrom stave.

  1. Ošetrenie nechtov u odborníka

Ak máte problémy s nechtami, ako sú plesňové infekcie alebo infekcie nechtov, vyhľadajte odbornú pomoc. Dermatológ alebo lekár vám môže odporučiť vhodnú liečbu a výrobky. 

  1. Vyhnite sa acetónu a formaldehydu

Pri lakovaní nechtov si vyberajte šetrné odstraňovače laku na nechty, ktoré neobsahujú acetón ani formaldehyd. Tieto chemikálie majú tendenciu vysušovať nechty, čo vedie k ich oslabeniu a štiepeniu. Príkladom šetrného odstraňovača laku na nechty je lak na báze acetátu.

  1. Pilovanie nechtov

Dodržiavanie správnej techniky pilovania je kľúčom k zachovaniu pevnosti a odolnosti nechtov. Namiesto pohybu pilníka tam a späť pilujte nechty jedným smerom. 

TIP: Vyhnite sa pilovaniu po kúpeli alebo sprche, keď sú nechty mäkké a náchylné na lámanie. Naopak, v tomto čase sa odporúča nechty zastrihávať.

Aké sú najčastejšie problémy s nechtami na nohách a ako sa im vyhnúť?

Najčastejšie problémy s nechtami, ktoré vás môžu postihnúť, sú:

  • deformácia nechtov,
  • zarastajúce nechty na nohách,
  • trieštivé nechty,
  • lámanie nechtov,
  • plesne. 

Aby ste sa týmto problémom vyhli, je potrebné dodržiavať niekoľko základných pravidiel:

  • nosenie dobre vetranej obuvi,
  • používanie ponožiek z prírodných a dobre vetraných materiálov,
  • pravidelné umývanie nôh,
  • správne strihanie nechtov,
  • dôkladné osušenie nôh po každom umytí,
  • častejšia výmena ponožiek, najmä ak sú vaše nohy spotené alebo mokré.

Plesne nechtov na nohách

Veľmi častým problémom postihujúcim nechty na nohách je nepríjemná pleseň. Je spôsobená najmä nedostatočnou hygienou nôh a rada sa šíri v prostredí s vysokou vlhkosťou. 

TIP: Ak často navštevujete verejné bazény alebo fínske sauny, noste vhodnú obuv, aby ste minimalizovali riziko infekcie.

Zarastajúce nechty na nohách

Ak si nestriháte nechty na nohách pravidelne alebo neovládate správnu techniku strihania, je len otázkou času, kedy sa u vás objaví nepríjemný problém zarastajúcich nechtov. Tento nepríjemný stav si môže dokonca vyžadovať pomoc odborníka, napríklad lekára alebo skúseného pedikéra. 

Zarastajúci necht sa zahryzne do mäkkých tkanív v okolí nechtu, čo môže spôsobiť bolesť a prípadne aj zápal. Jeho odstránenie však nie je vždy jednoduché a vyžaduje si zásah chirurga.

Záver

Starostlivosť o nohy a nechty na nohách nie je len o estetickom vzhľade, ale aj o zdraví a pohodlí. Správna starostlivosť vám môže zabezpečiť krásne, silné a zdravé nechty, ktoré vydržia rôzne nepríjemnosti. Pravidelná hygiena, správna technika strihania nechtov, vhodná obuv a výživa sú len niektoré z faktorov, ktoré zohrávajú úlohu pri udržiavaní optimálneho zdravia nôh a nechtov.

Problémy s nohami a nechtami by sa nemali ignorovať. V prípade vážnejších ťažkostí alebo nežiaducich stavov je vždy dobré vyhľadať odbornú pomoc. Pravidelná starostlivosť a pozornosť venovaná vašim nohám vám umožní užívať si pohodlie a sebavedomie, ktoré prinášajú zdravé a krásne nohy.