Ako sa starať o chodidlá?

Chodidlá sú jednou z najviac zaťažených častí nášho tela. Každý deň nesú celú váhu tela a často sú vystavené rôznym podráždeniam a nepríjemnostiam. Venujte im správnu starostlivosť! V tomto článku vám prinášame užitočné tipy a rady, ako sa správne starať o chodidlá a čomu sa napríklad vyvarovať.

Starostlivosť o chodidlá: Tipy a rady pre zdravé a krásne nohy

Pamätajte, že starostlivosť o chodidlá by mala byť pravidelná a neoddeliteľnou súčasťou vašej celkovej osobnej hygieny. Pokiaľ máte bolesť chodidiel alebo akékoľvek iné problémy s chodidlami, ktoré neustupujú alebo sa zhoršujú, odporúčame vám navštíviť odborníka, ktorý vám poskytne ďalšie rady a eventuálne navrhne vhodnú liečbu.

Viete, ako sa starať o nohy, aby boli po celý rok zdravé a bez akýchkoľvek problémov?

 

Pravidelná hygiena

Pravidelná hygiena je základom na udržanie zdravých nôh. Dôležité je dôkladne si umývať nohy každý deň, teplou vodou a mydlom. Nezabudnite následne nohy dôkladne usušiť a venovať zvláštnu pozornosť priestoru medzi prstami, kde sa často vytvára vlhkosť a potom všemožné plesne a pľuzgieriky.

Potenie nôh

V prípade, že trpíte nadmerným potením nôh, môžete vyskúšať rôzne antiperspiranty a ďalšie preparáty určené špeciálne pre nohy. Znižujú vlhkosť a predchádzajú vzniku plesní a nepríjemného zápachu.

Kvalitné ponožky z prírodných materiálov

Zaobstarajte si kvalitné ponožky a pančuchy z prírodných materiálov. Naopak sa vyhnite umelým látkam, v ktorých nohy nemôžu dýchať a rýchlejšie sa šíria plesne. Nezabudnite tiež na pravidelnú výmenu a pranie ponožiek. Okrem toho si dávajte pozor na to, aby neboli ponožky až príliš upnuté.

Vhodný krém na nohy

Hydratácia nôh je kľúčová pre udržanie zdravých nôh. Po umytí nôh je vhodné použiť hydratačný krém alebo masť, ktorá pomôže udržať pokožku hebkú a vyživenú. Dajte prednosť kvalitným krémom s prírodnými zložkami, ktoré neobsahujú agresívne chemické látky. Dôkladne naneste krém na celé chodidlo a vmasírujte ho starostlivo do pokožky.

Vhodná obuv

Správny výber obuvi je najdôležitejším faktorom pri prevencii problémov s chodidlami. Vyberte si obuv, ktorá je pohodlná, poskytuje dostatočnú oporu nohám a má správnu veľkosť. V prípade, že nosíte jeden pár topánok dlhšiu dobu, obuv nemá možnosť vyschnúť. Vlhká topánka môže zarobiť na problémy ako sú plesne alebo k vzniku rôznych pľuzgierikov.

Nepožičiavajte si obuv od druhých

Obuv by ste mali nosiť len tú svoju. V prípade, že nosíte aj cudziu obuv, hrozí riziko nákazy plesňovými infekciami. Okrem toho, zle vyšliapnutá obuv, môže spôsobiť bolesť a ďalšie defekty chodidiel.

Masáže a preťahovanie

Pravidelné masáže nôh, preťahovanie svalov a šliach môžu pomôcť uvoľniť napätie, zlepšiť prekrvenie a znížiť riziko poranenia chodidiel.

Prevencia alebo predchádzanie problémov s chodidlami  

Pamätajte, že prevencia je vždy lepšia ako liečba! Pravidelne venujte pozornosť starostlivosti o svoje chodidlá a včas reagujte na akékoľvek príznaky alebo začínajúce problémy. Ak problémy s chodidlami pretrvávajú alebo sa zhoršujú, je vhodné vyhľadať odbornú pomoc u lekára alebo u pedikéra. Jedine so starostlivou starostlivosťou a prevenciou si udržíte svoje chodidlá zdravé a upravené.

Najdôležitejšou prevenciou je správny výber obuvi pre zdravie vašich nôh. Investujte do kvalitnej obuvi. Mali by ste si vyberať obuv, ktorá je pohodlná, dobre sedí a poskytuje dostatočnú oporu nohám. Nezabudnite tiež na správnu veľkosť obuvi, aby nedochádzalo k tlaku na prsty alebo naopak k sklzovaniu nohy. Tiež sa uistite sa, že máte dostatok priestoru na pohyb prstov.

Pre rôzne aktivity treba zvoliť správny typ obuvi. Pre aktivity, ako je napríklad behanie, chôdza alebo ďalší aktívny šport, by ste mali používať špecializovanú obuv s adekvátnou tlmiacou podrážkou a podporou. Pravidelne preverujte stav svojej obuvi a vymeňte ju, pokiaľ je opotrebovaná alebo deformovaná. Obuv na iné športové aktivity vždy voľte, tak, aby obuv bola navrhnutá špeciálne pre daný šport či aktivitu. Tieto športové topánky majú obvykle vylepšenú oporu členku, odpruženie a bočnú stabilizáciu, aby minimalizovali riziko poranenia. Pre outdoorové aktivity vyberajte kvalitnú obuv, ktorá je aj vodeodolná a poskytuje ochranu nohy pred nerovnosťou terénu.

Najlepšia zdravotná obuv

Pánské zdravotní polobotky Dr. Orto
Dámské zdravotní sandály Axel
Čierné zdravotne poltopanky Axel

Bolestivé problémy chodidiel: Najčastejšie problémy a ich riešenie

A čo robiť, pokiaľ už bolestivé problémy chodidiel nastali?

  • Kurie oká a mozole ošetrujeme používaním ochranných náplastí či obväzov, ktoré zmierňujú tlak. Pokiaľ nič z toho nepomáha, vydajte sa za pedikérkou, ktorá vám tieto problémy ošetrí.
  • Plesňové infekcie sú vo väčšine prípadov riešené pomocou antimykotických krémov alebo v spreji. Plesne na nohách sa často vyskytujú medzi prstami, a preto je dôležité udržiavať túto oblasť čistú a predovšetkým suchú.
  • Na suchú a popraskanú kožu je vhodné používať hydratačné krémy s vysokým obsahom urey, poprípade obyčajná vazelína. Ideálne na noc, keď sú nohy v kľude a pokožka sa môže regenerovať.
  • Stvrdnuté päty jednak bolia a zároveň nevyzerajú v otvorenej obuvi vôbec pekne. Celodenné nosenie otvorených topánok, potom môže tento problém ešte viac zhoršiť av najhoršom možnom scenári sa môže do otvorených rán dostať nebezpečná infekcia. Tvrdú kožu na chodidlách je nutné odstrániť, poprípade pripraviť bylinné kúpele či peelingy, vďaka ktorým zmäkčíte kožu a potom ľahšie odstránite tvrdú a nepeknú kožu. V ďalšom kroku nezabudnite na pravidelné premazávanie nôh hydratačnými krémami.

Výskyt opuchov v oblasti členkov a chodidiel nie je nijako neobvyklým javom, najmä ak ste dlho chodili, sedeli alebo stáli na jednom mieste. Počas letného obdobia tento problém postihuje až 25 % populácie! Viete, čo na opuchnuté nohy pomáha najviac? Noste kvalitnú zdravotnú obuv, svoje nohy pravidelne masírujte, tým rozpohybujete lymfatický systém alebo vyskúšajte masti na opuchy nôh.