Ako si vybrať obuv v tehotenstve: praktický sprievodca

 

Tehotenstvo je jedným z najvýznamnejších období v živote ženy, keď telo prechádza mnohými zmenami. S rastúcim bruškom a zmenou ťažiska tela sa zvyšuje tlak na nohy, čo môže spôsobiť nepohodlie, opuchy alebo rôzne bolesti. Výber vhodnej obuvi počas tehotenstva má zásadný význam pre pohodlie a podporu celkového zdravia. V tomto článku sa pozrieme na hlavné kritériá, ktoré by ste mali zohľadniť pri výbere obuvi počas tehotenstva.

Zdravotné problémy nôh v tehotenstve

Počas tehotenstva môžu mať ženy v dôsledku zvýšenej hmotnosti, zmeny ťažiska tela a hormonálnych zmien rôzne zdravotné problémy súvisiace s chodidlami. Medzi najčastejšie problémy patria opuchy nôh v dôsledku zadržiavania vody, bolesti nôh a chodidiel, najmä v dôsledku nadmerného zaťaženia klenby chodidla. Zvýšený tlak na cievy môže viesť aj k vzniku kŕčových žíl a pocitu ťažkých a unavených nôh. Niektoré ženy môžu trpieť plochými nohami, čo prispieva k ďalším problémom s kĺbmi a chrbticou.

1. Najskôr pohodlie

Počas tehotenstva sa telo prispôsobuje novým podmienkam a mení sa nielen hmotnosť, ale aj veľkosť nôh. Opuchy spôsobené hormonálnymi zmenami a zadržiavaním vody môžu spôsobiť zväčšenie objemu nôh, najmä v druhom a treťom trimestri. Preto je veľmi dôležité, aby bola obuv pohodlná, mala dostatok miesta a dokázala sa týmto zmenám prispôsobiť.

Vyberajte si obuv z mäkkých, priedušných a pružných materiálov, ktoré sa dokážu ľahko prispôsobiť zmenám objemu nohy. Ideálnou voľbou je koža a kvalitné tkaniny.

Dbajte na to, aby obuv netlačila prsty k sebe a neobmedzovala chodidlo. Pri skúšaní topánok by ste mali mať možnosť pohodlne pohybovať prstami a mať dostatok priestoru. Ak je obuv príliš tesná, môže to viesť k ďalšiemu opuchu a nepohodliu.

Dámska obuv na opuchnuté nohy je navrhnutá tak, aby poskytovala viac priestoru a je ideálna pre ženy trpiace opuchom nôh. Zvážte kúpu topánok, ktoré sú o pol až celú veľkosť väčšie ako vaša bežná veľkosť, aby vaše nohy mali dostatok priestoru aj v prípade opuchu.

2. Správna podpora a stabilita

S rastúcim bruškom sa mení ťažisko tela, čo môže spôsobiť problémy s rovnováhou. Nosenie nestabilnej obuvi môže zvýšiť riziko pádu, čo je obzvlášť nebezpečné počas tehotenstva.

Vyhnite sa vysokým podpätkom, ktoré môžu zvýšiť nestabilitu. Ideálne sú topánky s nízkym, pevným podpätkom, ktorý zabezpečuje stabilitu, alebo úplne ploché topánky. Aj malý podpätok môže výrazne ovplyvniť vaše telo tým, že zmení držanie tela a spôsob chôdze, čo v konečnom dôsledku môže spôsobiť bolesti chrbta a iné nepríjemné ťažkosti. 

Zvýšená hmotnosť vyvíja väčší tlak na klenbu nohy, preto je dôležité, aby obuv mala dobrú oporu klenby, čo pomôže znížiť riziko vzniku plochých nôh alebo bolesti chrbta.

Vyberte si obuv s pevnou a protišmykovou podrážkou, aby ste zaistili bezpečnosť pri chôdzi na rôznych povrchoch.

Dámska zdravotná obuv, ktorá poskytuje zvýšenú podporu klenby chodidla, by mala byť prioritou, ak trpíte bolesťami nôh alebo máte ploché nohy. Táto obuv znižuje záťaž na kĺby a chráni váš chrbát.

3. Prispôsobenie topánky nohe

Je dôležité, aby sa obuv prispôsobila vašej nohe, nie naopak. Preto si vyberajte obuv s tenkou a pružnou podrážkou, ktorá sa prispôsobí tvaru vášho chodidla. Vyhnite sa obuvi s príliš tvrdou a hrubou podrážkou, ktorá môže obmedzovať prirodzený pohyb chodidla.

Obuv, ktorá sa prispôsobí vášmu chodidlu, zlepšuje rovnováhu tým, že lepšie reaguje na terén, čo je dôležité pre udržanie stability. Okrem toho dobre padnúca obuv môže pomôcť znížiť únavu chodidla a zabrániť zbytočnému nepohodliu. Pri skúšaní topánok sa uistite, že topánka sa ohýba v oblasti prstov a poskytuje primeranú oporu po celej dĺžke chodidla.

4. Ľahkosť a priedušnosť

Počas tehotenstva sú ženy často viac unavené, preto je dôležité, aby bola obuv ľahká a zbytočne nezaťažovala nohy. Ťažká obuv môže spôsobiť väčšiu únavu a zvýšiť tlak na kĺby.

Vyhnite sa ťažkej obuvi, ktorá môže ešte viac zvýšiť únavu nôh. Namiesto toho si vyberte ľahké modely, ktoré vám poskytnú dostatočnú voľnosť pohybu.

Nosenie nedýchavej obuvi môže viesť k nadmernému poteniu nôh, čo je nepríjemné najmä počas tehotenstva, keď je telesná teplota často vyššia. Vyberte si obuv s dostatočným vetraním, aby ste si udržali pocit sviežosti nôh.

5. Jednoduché zapínanie a vypínanie

V neskorších štádiách tehotenstva môže byť ohýbanie a manipulácia s topánkami čoraz ťažšie. Preto je vhodné vybrať si obuv, ktorá sa ľahko obúva a vyzúva bez potreby šnúrok alebo zložitého šnurovania. Dámska obuv pre tehotné v by mala byť nielen pohodlná, ale aj praktická na každodenné nosenie.

Vyberte si nazúvacie topánky, balerínky alebo topánky s elastickými prvkami, ktoré sú v tomto období ideálne, pretože si ich môžete ľahko obuť bez toho, aby ste sa ohýbali. Ak dávate prednosť uzavretejším topánkam, môžete si vybrať modely so suchým zipsom, ktoré poskytujú väčšiu flexibilitu pri nastavovaní šírky a ľahko sa používajú.

6. Vhodné typy obuvi na rôzne príležitosti

Tehotenstvo neznamená, že sa musíte vzdať štýlových topánok. Na trhu je veľa typov dámskej obuvi, ktoré sú nielen pohodlné, ale aj štýlové.

  • Športová obuv: ideálna na každodenné nosenie a ľahkú fyzickú aktivitu. Športová obuv poskytuje vynikajúcu oporu a stabilitu. Pri výbere dbajte na mäkkosť stielky a dobré vetranie.

  • Balerínky: Štýlová a pohodlná voľba na teplejšie dni, keď chcete, aby vaše nohy mohli dýchať. Vyberte si balerínky s pevnejšou podrážkou a podporou klenby.

  • Sandále: Sandále s otvorenou špičkou sú ideálne na letné mesiace a na chvíle, keď chcete nohám poskytnúť viac priestoru. Sandále s nastaviteľnými remienkami sú skvelou voľbou, pretože si ich môžete prispôsobiť podľa opuchu svojich nôh.

  • Jesenná obuv: Na chladnejšie mesiace je dobré vybrať si obuv, ktorá udrží vaše nohy v teple a suchu. Jesenná obuv by mala mať dobrú izoláciu a byť nepremokavá. Ideálne sú topánky s nízkym podpätkom, ktoré poskytujú dobrú priľnavosť na klzkom povrchu. Pre maximálne pohodlie si vyberte topánky s mäkkou vnútornou výstelkou a pevnou podrážkou.

  • Zimná obuv: Ak ste tehotná počas zimných mesiacov, uistite sa, že vaše topánky sú nielen teplé, ale aj stabilné. Vyberte si modely s protišmykovou podrážkou, ktoré vás ochránia pred nebezpečenstvom pádu na ľade alebo snehu. Môžete si vybrať vysoké topánky so zipsom alebo aj snehule, ktoré vám poskytnú ešte viac tepla a pohodlia.

7. Na čo si dať pozor pri výbere obuvi?

Správna obuv môže významne prispieť k vášmu pohodliu a zdraviu. 

Vyhnite sa vysokým podpätkom, ktoré môžu zvýšiť riziko pádu a spôsobiť bolesti nôh a chrbta. Uprednostňujte obuv s nízkym alebo stredným podpätkom, ktorá poskytuje stabilitu a rovnomerne rozkladá hmotnosť tela.

Vyberajte si obuv s mäkkými, dobre odpruženými stielkami, ktoré absorbujú nárazy a poskytujú pohodlie aj pri dlhom státí alebo chôdzi.

Uistite sa, že topánky majú dostatok miesta pre prsty a neobmedzujú chodidlo, čo môže zhoršiť opuch. Vyhnite sa obuvi s úzkymi prstami alebo tesnými remienkami, ktoré môžu spôsobiť nepohodlie a zhoršiť opuch nohy.

Vždy si nohy premerajte, najlepšie popoludní alebo večer, keď sú prirodzene opuchnutejšie. Uistite sa, že vaša obuv má dostatok priestoru na prirodzený pohyb vašich nôh, v ideálnom prípade pridajte približne 0,5 cm navyše. 

8. Starostlivosť o nohy počas tehotenstva

Okrem výberu správnej obuvi je dôležité, aby sa tehotné ženy dobre starali o svoje chodidlá a nohy. Pravidelná masáž, dostatočný odpočinok a vyvýšenie nôh môžu pomôcť zmierniť opuchy a únavu. Nezabudnite si tiež pravidelne meniť ponožky za čisté a priedušné, aby ste minimalizovali riziko vzniku plesní alebo infekcií.

Výber správnej obuvi počas tehotenstva môže mať veľký vplyv na vaše pohodlie a pohodu. Dôraz by ste mali klásť na pohodlie, podporu nôh, bezpečnosť a flexibilitu. Každá žena je jedinečná, preto je dôležité nájsť si obuv, ktorá vyhovuje nielen vašim fyzickým potrebám, ale aj vášmu osobnému štýlu.