Ako si vybrať zimné topánky

Ako si vybrať zimné topánky: sprievodca správnym výberom 

Zimná obuv je nevyhnutnou súčasťou vášho šatníka, najmä keď teploty klesajú a počasie sa stáva skutočnou výzvou. Nevhodne zvolená obuv môže viesť nielen k nepohodliu a omrznutým nohám, ale postupne aj k vážnejším zdravotným problémom. Preto je nevyhnutné vybrať si správnu obuv do daných podmienok a na dané aktivity. V tomto článku sa pozrieme na to, aké hlavné vlastnosti by mal mať dobrý pár zimnej obuvi, a poradíme vám, ako si vybrať obuv podľa vašich konkrétnych potrieb, či už sa chystáte do mesta, na hory, do dažďa alebo na zimné hry s deťmi.

Čo by mala spĺňať kvalitná obuv?

Kvalitná zimná obuv by mala spĺňať tieto hlavné aspekty.

1. Protišmyková podrážka

Podrážka je základom každej zimnej obuvi. Pevná podrážka je nevyhnutná na izoláciu nôh od studenej zeme a studených povrchov. Pomáha udržiavať teplo vo vnútri topánky, čo je veľmi dôležité pri chôdzi po zľadovatených alebo zasnežených cestách. 

Zimné povrchy môžu byť veľmi klzké, preto je dôležité, aby podrážka mala dobré protišmykové vlastnosti. Ideálne sú podrážky vyrobené z gumy, pretože sú pružné, odolné voči opotrebovaniu a poskytujú dobrú trakciu aj na mokrom alebo zľadovatenom povrchu. 

Podrážka s hlbokým a členitým vzorom zlepšuje stabilitu a trakciu na snehu a ľade. Táto vlastnosť je dôležitá nielen pre bezpečnosť, ale aj pre pohodlnú chôdzu v náročnejších zimných podmienkach.

2. Odolnosť voči snehu a mokru

Zimná obuv musí chrániť vaše nohy pred vlhkosťou a mokrom, čo je nevyhnutné na udržanie tepla a pohodlia.

Kvalitná zimná obuv by mala byť nepremokavá, aby zabránila vniknutiu snehu a vody do topánok. To sa dá dosiahnuť použitím špeciálnych membrán, ktoré neprepustia vodu, ale zároveň umožňujú nohám dýchať. Membrány ako Gore-Tex sú ideálnou voľbou, pretože poskytujú vyváženú kombináciu nepremokavosti a priedušnosti.

Okrem nepremokavej membrány je dôležitá aj samotná konštrukcia obuvi. Topánky by mali mať utesnené a nepremokavé švy a kvalitný nepremokavý povrch, ktorý odoláva vlhkosti. 

3. Tepelná izolácia a dostatočný komfort

Tepelná izolácia je kľúčom k udržaniu nôh v teple aj pri nízkych teplotách. 

Zimné topánky by mali byť dostatočne zateplené a vybavené účinnou izolačnou vrstvou, ktorá udrží teplo vo vnútri topánky aj pri extrémne nízkych teplotách. Materiály ako vlna, kožušina, rúno alebo syntetické izolačné materiály sú skvelou voľbou na zabezpečenie optimálneho tepelného komfortu.

4. Priedušnosť obuvi

Hoci je izolácia dôležitá, rovnako dôležitá je aj priedušnosť topánok. Noha musí mať možnosť „dýchať“, aby sa zabránilo nadmernému poteniu, ktoré by mohlo viesť k pocitu chladu. Priedušné materiály odvádzajú prebytočnú vlhkosť od nôh, čím udržiavajú nohy v suchu a teple. Tento faktor je nevyhnutný nielen na udržanie pohodlia, ale aj na zabránenie nepríjemnému poteniu a následnému prechladnutiu. 

Obuv vybavená priedušnými materiálmi alebo modernými syntetickými tkaninami, pomáha regulovať teplotu vo vnútri topánky a zabezpečuje optimálnu mikroklímu.

Udržujú vaše nohy v suchu aj počas intenzívnej fyzickej aktivity, čím prispievajú k celkovému pohodliu a zdraviu vašich nôh. Vysoko priedušná obuv vám pomôže nielen vyhnúť sa nepríjemnému zápachu, ale aj minimalizovať riziko vzniku pľuzgierov a otlakov spôsobených vlhkosťou.

5. Kvalitné materiály

Jedným z ďalších faktorov pri výbere zimných topánok je materiál, z ktorého sú vyrobené. Každý typ materiálu má špecifické vlastnosti, ktoré môžu ovplyvniť pohodlie a funkčnosť topánky v rôznych podmienkach.

Kožené zimné topánky sú obľúbené pre svoju odolnosť a schopnosť dobre izolovať. Koža je prirodzene nepremokavá a pri správnej impregnácii poskytuje vynikajúcu ochranu pred chladom. Okrem toho majú kožené topánky tendenciu prispôsobiť sa tvaru nohy, čo zvyšuje pohodlie.

Syntetické materiály sú často ľahšie a cenovo dostupnejšie ako koža. Tieto topánky zvyčajne ponúkajú dobrú odolnosť voči vode a rýchlo schnú, takže sú ideálne do vlhkých podmienok. Na druhej strane, syntetické materiály môžu mať nižšie izolačné schopnosti ako koža a môžu sa menej prispôsobovať tvaru nohy.

Textilné zimné topánky, vyrobené z materiálov, ako je fleece a podobne, sú často voľbou do miernejších zimných podmienok. Zvyčajne sú ľahké a dobre vetrané. Do extrémne chladných a vlhkých podmienok však textilné topánky nie sú vždy ideálne, pretože nemusia poskytovať dostatočnú izoláciu alebo nepremokavosť.

V prípade výberu zimnej obuvi je dôležité zohľadniť nielen klimatické podmienky, v ktorých budete topánky používať, ale aj vaše osobné preferencie a potreby. Ak plánujete tráviť čas vonku v extrémnych zimných podmienkach, lepšou voľbou môže byť investícia do kvalitnej koženej alebo špeciálne navrhnutej syntetickej obuvi. 

6. Správna veľkosť a strih

Správna veľkosť a strih sú kľúčom k pohodliu a funkčnosti zimnej obuvi. Zimné topánky by mali poskytovať dostatok priestoru na nosenie hrubých zimných ponožiek bez toho, aby topánky tlačili nohu alebo spôsobovali nepríjemné otlaky či bolestivé pľuzgiere. Je to dôležité nielen pre pohodlie, ale aj pre zachovanie tepelného komfortu.

Topánky by mali pevne držať nohu, aby poskytovali potrebnú oporu a stabilitu pri chôdzi. Príliš voľná obuv môže viesť k vzniku pľuzgierov a zvyšovať riziko zranenia, zatiaľ čo príliš tesná obuv môže obmedzovať krvný obeh a spôsobovať nepohodlie.

Kvalitné zimné topánky by mali mať anatomicky tvarovaný strih, ktorý kopíruje tvar chodidla a poskytuje maximálne pohodlie.

7. Pohodlie a podpora

Kvalitná zimná obuv by mala poskytovať dostatočnú oporu a pohodlie pre chodidlo, čo je rozhodujúce najmä pri dlhodobom nosení. Podpora začína pevnou oporou päty, ktorá stabilizuje chodidlo a znižuje riziko únavy alebo bolesti. Dôležitá je aj anatomická stielka, ktorá by mala byť dostatočne tvarovaná, aby kopírovala prirodzené krivky chodidla a poskytovala oporu klenbe. To pomáha rovnomerne rozložiť hmotnosť tela a zmierniť tlak na citlivé oblasti chodidla.

Ďalším faktorom je správne prispôsobenie obuvi. Obuv by mala dobre sedieť, aby neobmedzovala pohyb prstov a nevytvárala tlakové body, ktoré by mohli spôsobiť pľuzgiere alebo otlaky. Vnútorné odpruženie topánky, ktoré by malo byť mäkké a pohodlné, poskytuje tlmenie nárazov pri chôdzi a prispieva k celkovému pohodliu. 

Boty Kamik

Výber zimnej obuvi podľa použitia

Pri výbere zimnej obuvi je dôležité zohľadniť nielen osobné preferencie, ale aj konkrétne podmienky a použitie. Dámsku zimnú obuv, rovnako ako pánsku zimnú obuv, treba starostlivo vyberať podľa špecifických potrieb, ako je napríklad nosenie obuvi v meste, chôdza v snehu, turistika v horách, extrémne zimné podmienky alebo miernejšie zimné prostredie.

1. Zimná obuv do mesta

V mestskom prostredí je dôležité nájsť rovnováhu medzi štýlom a funkčnosťou. Zimná obuv do mesta musí byť dostatočne pohodlná na každodenné nosenie a zároveň odolná voči zimným podmienkam, ako je dážď, sneh, ľad a mráz. Podrážka by mala byť prispôsobená na chôdzu po chodníkoch, s menším dezénom pre pohodlie na tvrdom povrchu.

Pre dámy sú ideálnou voľbou zimné členkové topánky a dámske poltopánky, ktoré poskytujú dostatočné teplo a ochranu pred vlhkosťou. Ľahko sa kombinujú s rôznymi outfitmi, či už dávate prednosť džínsom, sukniam alebo šatám. Dámske vysoké čižmy potom prinášajú dodatočnú ochranu pred chladom a zároveň vyzerajú veľmi elegantne, takže sú ideálnou voľbou pre ženy, ktoré chcú vyzerať štýlovo aj v zime.

Pre mužov sú ideálne praktické členkové čižmy do mesta, ktoré poskytujú dostatočné teplo a pohodlie na každodenné nosenie a zároveň chránia nohy pred nepriazňou počasia. Pánske členkové topánky sú univerzálne a ľahko sa kombinujú s rôznymi štýlmi oblečenia, od ležérnych džínsov až po formálnejšie nohavice. Okrem toho vďaka vyššiemu strihu poskytujú lepšiu oporu a ochranu členkov, čo oceníte najmä počas dlhých prechádzok v meste alebo pri chôdzi po zľadovatených chodníkoch.

Nech už si vyberiete akýkoľvek typ obuvi, vždy sa uistite, že topánky majú kvalitnú podrážku, ktorá vám zabezpečí bezpečný krok na klzkom povrchu, a že sú dostatočne zateplené a nepremokavé na pohodlné nosenie počas celého dňa.

T.Sokolski Z22-52 čierne dámske čižmy
Čierné dámske čižmy T.Sokolski Z22-52 
Wojtylko 7ZK23126C čierne dámske zimné topánky
Čierne dámske zimní topánky Wojtylko 7ZK23126C 
IMAC I3333z41 PZ23 hnedé pánske zimné topánky
Pánske zimné topánky MAC I3333z41 PZ23 

 

2. Obuv do hôr

Na zimnú turistiku, či už ide o zimnú expedíciu alebo túru na zasnežené hory, je nevyhnutné zvoliť si obuv s pevnou podrážkou a silnou izoláciou, pretože terén môže byť náročný a podmienky na horách sa môžu rýchlo meniť. Horská obuv musí poskytovať primeranú ochranu proti vlhkosti, oporu členku a dobrú trakciu na rôznych povrchoch. 

Dámské zimné topánky do hôr by mala mať pevnú konštrukciu, ktorá poskytuje dostatočnú ochranu a stabilitu. Ideálne sú vysoké turistické topánky alebo zimné trekingové topánky, ktoré zakrývajú členok a poskytujú oporu pri chôdzi na nerovnom teréne. Podrážka by mala mať hrubý vzor pre dobrú trakciu na kamenistom a klzkom povrchu. 

Pánské zimné topánky do hôr by mala mať podobné vlastnosti ako dámska obuv. Vhodné sú vysoké trekingové topánky alebo zimné turistické topánky s robustnou konštrukciou a pevnou podrážkou. Ak plánujete dlhší pobyt v chladnejšom počasí, hľadajte modely s nepremokavou membránou a dostatočnou izoláciou. Podrážka by mala byť navrhnutá tak, aby poskytovala výbornú priľnavosť na rôznych povrchoch vrátane kameňov a blata. Pevné šnurovanie a podporná členková časť sú nevyhnutné pre stabilitu a pohodlie počas náročných túr.

Obuv do hôr sa delí na obuv s vyberateľnou vložkou alebo s pevnou izoláciou. Obuv s vyberateľnou vložkou má tú výhodu, že vložku možno ľahko vybrať a vysušiť samostatne. To umožňuje rýchlejšie a účinnejšie sušenie, ktoré je ideálne na časté používanie v drsných podmienkach. Topánky s pevnou izoláciou sú navrhnuté tak, že izolácia je pevne integrovaná do konštrukcie topánky. Tieto topánky sa zvyčajne sušia buď voľným sušením, alebo pomocou elektrických sušičiek, ktoré pomáhajú udržať vnútornú izoláciu suchú a funkčnú.

Kamik Snovalley4 teal dámska zimná obuv
Dámska zimní obuv Kamik Snovalley4 teal 
Kamik ICELAND čierno šedá pánska zimná obuv
Pánska zimná obuv Kamik ICELAND 

 

3. Obuv do snehu

Topánky do snehu sú navrhnuté tak, aby poskytovali maximálnu ochranu pred vlhkosťou a nízkymi teplotami bežnými v zimných podmienkach. Je dôležité, aby takáto obuv bola nielen nepremokavá, ale aj dobre izolovaná, aby udržala vaše nohy v suchu a teple aj pri dlhodobom pobyte v zasnežených oblastiach.

Pre ženy sú ideálne dámske snehové topánky, ktoré kombinujú nepremokavý materiál s tepelnou izoláciou. Tieto topánky sú vybavené nepremokavou membránou a majú pevnú, protišmykovú podrážku, ktorá zabezpečuje stabilitu na klzkom povrchu. Topánky sú často navrhnuté tak, aby sa dali ľahko obúvať a vyzúvať, čo sa hodí pri rýchlom prechode medzi vonkajším a vnútorným prostredím.

Pre mužov sú dobrou voľbou pánske snehové topánky, ktoré tiež využívajú nepremokavé materiály a izoláciu, aby udržali nohy v suchu a teple v náročných podmienkach. Ideálnou voľbou sú pánske zimné topánky s pevnou konštrukciou a hrubou podrážkou, ktorá je protišmyková. Tieto topánky často obsahujú prvky, ako sú nastaviteľné manžety a zosilnené špičky, ktoré poskytujú dodatočnú ochranu a pohodlie.

Uistite sa, že topánky dobre sedia a poskytujú dostatok priestoru na nosenie hrubších ponožiek, ak je to potrebné.

Kamik Snowgem Cognac dámska zimná obuv
Damska zimní obuv Kamik Snowgem Cognac 
KAMIK STATE čierne pánske zimné topánky
Pánske zimné topánky KAMIK STATE čierne pánske zimné topánky

 

4. Topánky do dažďa

Zimné čižmy do dažďa sú určené na ochranu pred vlhkosťou a chladom počas daždivého počasia. Tieto čižmy musia byť nielen nepremokavé, ale aj dostatočne izolované, aby udržali vaše nohy v suchu a teple aj pri nízkych teplotách.

Dámske čižmy do dažďa, ktoré kombinujú nepremokavé materiály, ako je guma alebo syntetická koža, s tepelnou izoláciou, sú pre ženy ideálne. Dámske nepremokavé zimné topánky často obsahujú pokročilé membrány, ktoré zabezpečujú, aby voda neprenikla do vnútra topánky, a zároveň umožňujú vašim nohám dýchať. Dámske zateplené gumené čižmy alebo dámske nepremokavé poltopánky sú ideálne na každodenné používanie v mestskom prostredí, či už na cestu do práce alebo na prechádzky po meste.

Pre mužov sú vhodné pánske čižmy do dažďa, ktoré tiež využívajú nepremokavé materiály a izoláciu na zabezpečenie optimálnej ochrany a pohodlia. Pánske nepremokavé zimné čižmy s gumovou podrážkou a impregnáciou sú ideálne na každodenné nosenie v daždivom počasí. Pánske zateplené gumené čižmy alebo pánske poltopánky s nepremokavou membránou sú skvelou voľbou pre mužov, ktorí potrebujú spoľahlivú obuv na pravidelné cesty do práce alebo prechádzky po meste.

Lico Brütting 711020 Himalaya modré dámske nadmerné zimné topánky
Dámské nadmerné zimné topánky Lico Brütting 711020 Himalaya 
Livex 410 hnedá nubuk pánska zimná členková nadmerná obuv
Pánská uimní členková obuv Livex 410

 

5. Obuv na zimné radovánky s deťmi

Obuv na zimné radovánky s deťmi je navrhnutá tak, aby odolala náročným podmienkam, ktoré prinášajú zimné aktivity, ako je stavanie snehuliakov, bobovanie alebo behanie v snehu. Táto obuv musí byť nielen teplá a pohodlná, ale aj odolná a schopná zvládnuť mokro a chlad. Podrážka s výrazným vzorom je kľúčová pre stabilný krok na zľadovatenom povrchu.

Pre ženy sú ideálne dámske snehule, ktoré poskytujú vynikajúcu tepelnú izoláciu a sú vyrobené z kombinácie syntetických materiálov a kože. Zateplené topánky majú zvyčajne nepremokavé vlastnosti a dobre odvádzajú vlhkosť, čo je pri intenzívnej zábave na snehu kľúčové. Kvalitné dámske snežnice, ktoré vydržia extrémne teploty až do -50 °C, vám zabezpečia pohodlie a ochranu, či už ste na prechádzke s deťmi, alebo sa venujete zimným hrám.

Pre mužov sú ideálnou voľbou kvalitné pánske snehule so zateplenou a nepremokavou konštrukciou, ktorá odolá extrémnym mrazom až do -74 °C. Tieto snežnice vyrobené z kombinácie kože a syntetických materiálov poskytujú vynikajúcu ochranu pred chladom a vlhkosťou. Vďaka svojim vlastnostiam poskytujú maximálne pohodlie a ochranu počas akejkoľvek outdoorovej aktivity v zimných mesiacoch. Kvalitné pánske snežnice zabezpečia, že vaše nohy zostanú v teple a suchu aj pri veľmi nízkych teplotách, čím sa zvýši vaše pohodlie a bezpečnosť v náročných zimných podmienkach.

Kamik Billie White dámska zimná obuv
Dámska zimná obuv Kamik Billie White 
Top Lux 9403 čierne pánske snehule
Čierné pánske snehule Top Lux 9403 

 

 

6. Obuv do extrémnych podmienok

Na zvládnutie extrémnych mrazov a drsných zimných podmienok je nevyhnutné vybrať si obuv, ktorá poskytuje maximálnu ochranu a tepelný komfort.

Ak hľadáte kvalitné topánky, ktoré zvládnu aj tie najťažšie zimné podmienky a extrémne počasie, určite zvážte značku Kamik. Táto značka pochádza z oblasti, kde sa drsné zimy stretávajú s úžasnými prírodnými scenériami. Topánky Kamik sú navrhnuté tak, aby vydržali aj tie najväčšie mrazy a najdrsnejšie podmienky, ktoré môže príroda priniesť. Spájajú výnimočnú funkčnosť s vysokou odolnosťou, takže vaše nohy zostanú v teple a pohodlí bez ohľadu na to, aké zimné výzvy na vás čakajú. 

V našom sortimente nájdete profesionálne dizajnové topánky, ktoré splnia potreby poľovníkov, výškových pracovníkov a vinohradníkov, ako aj tých, ktorí si chcú pohodlne vychutnať prechádzky po meste, alebo nadšených športovcov, ktorí sa po lyžovačke radi nasúkajú do pohodlných snežníc.

Dámske topánky do mrazu sú navrhnuté tak, aby kombinovali estetiku s maximálnou funkčnosťou. Tieto čižmy často obsahujú vysokokvalitné zateplenie, ako napríklad kožušinovú podšívku alebo špeciálne syntetické materiály, ktoré udržujú nohy v teple aj pri extrémne nízkych teplotách. Sú vyrobené z odolných a nepremokavých materiálov, ktoré chránia pred vlhkosťou a snehom. 

Pánske topánky do mrazu sú navrhnuté tak, aby zvládli extrémne zimné podmienky s maximálnou odolnosťou a pohodlím. Tieto topánky sú zvyčajne vybavené hrubou izoláciou, ktorá zahŕňa kožušinovú podšívku alebo pokročilé izolačné prvky, ktoré udržujú nohy v teple aj pri veľmi nízkych teplotách. Sú vyrobené z pevných, nepremokavých materiálov a majú pevnú podrážku, ktorá poskytuje dobrú trakciu na klzkom a zasneženom povrchu. 

Kamik Momentum3 Bordo dámska zimná obuv
Dámská zimná obuv Kamik Momentum3 Bordo 
Kamik ICELAND Charcoal pánska zimná obuv
Pánská zimní obuv Kamik ICELAND Charcoal 

 

7. Pracovná obuv do zimného prostredia 

Pracovná obuv do zimného prostredia musí spĺňať špecifické požiadavky na zabezpečenie pohodlia a ochrany počas náročných činností v exteriéri. 

Pre pánov, ktorí sa venujú lovu a odchytu, lesníckym prácam, ťažbe dreva alebo práci v horách, je nevyhnutné, aby bola obuv robustná, odolná a poskytovala výnimočnú tepelnú izoláciu. Zaručene vás udrží v teple aj pri teplotách pod bodom mrazu. Napríklad obuv Kamik má teplotný index až do -40 °C. Táto obuv je navrhnutá tak, aby odolala extrémnym podmienkam a zároveň poskytovala pohodlie a bezpečnosť, či už ste na zamrznutom poli, v lese alebo na zasneženej hore.

KAMIK Cody XT WHITE MOSSY OAK zimné topánky
Zimné topánky KAMIK Cody XT WHITE MOSSY OAK
Kamik Icebreaker camo zimné gumáky
Zimné gumáky Kamik Icebreaker camo

 

Vložky do zimnej obuvi: Pohodlie a teplo prispôsobené vašim potrebám

Zimná obuv je navrhnutá tak, aby sa prispôsobila rôznej anatómii chodidla mužov a žien. Muži majú vo všeobecnosti širšie chodidlá, čo sa odráža v dizajne pánskej obuvi. Aj najkvalitnejšiu zimnú obuv však možno ďalej vylepšiť, aby čo najlepšie vyhovovala vašim individuálnym potrebám. Práve tu prichádzajú na rad špeciálne vložky do topánok, ktoré poskytujú dokonalé spojenie medzi vašimi chodidlami, obuvou a celkovým pohodlím.

Prečo investovať do vložiek do topánok? Vložky do zimnej obuvi nie sú len o zvýšení pohodlia. Sú navrhnuté tak, aby zlepšovali izoláciu, poskytovali dodatočnú podporu a prispôsobovali sa špecifickým potrebám rôznych typov chodidiel. Zimné vložky často obsahujú špeciálne vrstvy, napríklad hliníkovú fóliu, ktoré pôsobia ako bariéra proti chladu a zároveň udržiavajú teplo vo vnútri topánky. Vďaka tomu zostanú vaše nohy v teple aj počas tých najchladnejších dní.

Vlastnosti pre extrémne podmienky

Ak sa chystáte čeliť skutočne extrémnym zimným podmienkam, môžu sa vám hodiť náhradné zateplené vložky do topánok Kamik. Tieto vložky sú navrhnuté so štvorvrstvovou konštrukciou, ktorá sa vyznačuje vynikajúcou tepelnou ochranou a odvádza vlhkosť od nohy. 

Pohodlie je na prvom mieste: Ako si vybrať topánky, ktoré vám sedia?

Pri výbere zimnej obuvi je absolútnou prioritou pohodlie. Nejde len o to, ako topánka vyzerá, ale aj o to, ako sa v nej budete cítiť počas dlhých zimných prechádzok alebo športových aktivít. Venujte preto výberu obuvi dostatok času a starostlivosti.

Je nevyhnutné vyskúšať si obuv v správnom čase. Odborníci odporúčajú skúšať si obuv popoludní alebo večer. Nohy totiž počas dňa naberajú na objeme, čo znamená, že ak si topánky vyskúšate ráno, večer vám môžu byť tesné a nepohodlné. Tento jednoduchý trik vám môže ušetriť veľa nepríjemností, ako sú otlaky, pľuzgiere alebo dokonca dlhodobé zdravotné problémy spôsobené nevhodnou obuvou.

Pri skúšaní topánok majte na pamäti, že by vás nemali tlačiť ani pri prvom obutí. Ak už pri ich skúšaní pociťujete tlak alebo nepohodlie, pravdepodobne sa to časom nezlepší. Naopak, topánky sa môžu stať ešte nepohodlnejšími, najmä ak plánujete nosiť hrubé zimné ponožky. Preto sa pri ich skúšaní vždy uistite, že máte dostatok miesta nielen pre prsty na nohách, ale aj pre členok, čo je rozhodujúce pre celkové pohodlie a oporu pri chôdzi.

Každý má iné potreby a preferencie, pokiaľ ide o obuv. Niektorí ľudia potrebujú extra podporu klenby, zatiaľ čo iní uprednostňujú mäkší došľap. Ak máte špecifické požiadavky, neváhajte si vybrať obuv s možnosťou pridania špeciálnych vložiek, ktoré môžu zlepšiť podporu a pohodlie.

Jednoduchá údržba a impregnácia 

Jednoduchá údržba a impregnácia sú kľúčom k dlhej životnosti zimnej obuvi. Pravidelné čistenie a aplikácia impregnácie chráni obuv pred vlhkosťou, nečistotami a opotrebovaním. Impregnácia vytvára špeciálnu ochrannú vrstvu, ktorá zvyšuje odolnosť voči vode a trvanlivosť materiálu, čím predlžuje životnosť obuvi a udržiava ju v optimálnom stave. 

Impregnáciu možno aplikovať na rôzne materiály vrátane kože, textilu, prírodných a syntetických materiálov. Na trhu existujú rôzne typy impregnácie, ktoré sú určené pre konkrétne typy materiálov obuvi. Každý typ impregnácie má svoje jedinečné vlastnosti a spôsoby aplikácie, pričom medzi bežné formy patria spreje, krémy, pasty alebo vosky.