Ako zlepšiť krvný obeh v nohách? Praktické tipy pre lepšie zdravie

„Prečo mám vždy studené nohy?“ Táto otázka trápi mnohých z nás. Studené nohy môžu byť nepríjemným spoločníkom a signálom, že s naším krvným obehom nie je niečo v poriadku. V tomto článku vám poskytneme praktické tipy, ako účinne zlepšiť prekrvenie nôh, zahriať ich a vrátiť do života pohodu a energiu. 

Krvný obeh v nohách

Krvný obeh v chodidlách je rozhodujúci pre správne fungovanie krvného obehu, ktorý prenáša živiny a kyslík do tkanív a orgánov. Ak krvný obeh nefunguje správne alebo je príliš pomalý, v tele sa môžu začať hromadiť toxické odpadové látky. To nielen spomaľuje tok lymfy, ale spôsobuje aj rôzne zdravotné problémy, ako sú studené nohy, pocit nepokoja nohou, mravčenie, pocit ťažoby a únavy nohuo, opuchnuté nohy a kĺby, únava a strata energie. Ďalším príznakom nedostatočného krvného obehu môže byť modrastý odtieň pier a nechtov na rukách a nohách, ktorý poukazuje na nedostatok kyslíka v krvi. 

Príčiny zlého krvného obehu: čo ovplyvňuje krvný obeh v tele?

Pozrime sa na niektoré faktory, ktoré môžu spôsobiť zlý krvný obeh v dolných končatinách:

  1. Sedavý spôsob života: Nedostatok pohybu a dlhodobé sedenie môžu spomaliť krvný obeh.

  2. Zdravotné problémy:

  3. Diabetes

  4. Vysoký krvný tlak.

  5. Ochorenie srdca

  6. Periférne arteriálne ochorenie

  7. Obezita: Nadváha zvyšuje tlak na cievy a môže obmedziť prietok krvi.

  8. Nedostatok živín: Nedostatočný príjem vitamínov a minerálov (napr. vitamín B12, kyselina listová).

  9. Fajčenie: zúženie ciev a zníženie prietoku krvi spôsobené škodlivými látkami v tabaku.

  10. Stres: Chronický stres môže ovplyvniť krvný obeh a viesť k napätiu v tele.

  11. Hormonálne zmeny: Napríklad počas tehotenstva alebo menopauzy môžu ovplyvniť prietok krvi.

  12. Podnebie: Chladné počasie môže spôsobiť zúženie ciev a zníženie prietoku krvi.

  13. Úraz alebo operácia: Úraz alebo operácia môžu dočasne znížiť prietok krvi.

  14. Užívanie niektorých liekov: Niektoré lieky môžu mať vedľajšie účinky, ktoré ovplyvňujú prietok krvi.

Identifikácia príčin slabého prietoku krvi je kľúčom k účinnej liečbe a prevencii týchto problémov.

Akú obuv si vybrať pre lepšie prekrvenie nôh?

Na zabezpečenie optimálneho prekrvenia nôh a celkového zdravia je tiež nevyhnutné vybrať si správnu dámsku zdravotnú obuv alebo pánsku zdravotnú obuv. Pri výbere je dôležité zamerať sa na tieto kľúčové vlastnosti:

  • Kvalitné materiály: Hľadajte priedušné a pružné materiály, ktoré poskytujú pohodlie a umožňujú nohám dýchať.

  • Dostatočná šírka: Obuv by mala mať dostatok miesta na prsty, aby sa predišlo vzniku pľuzgierov a zhoršenému krvnému obehu.

  • Podpora klenby: Zdravotná obuv by mala mať dobrú podporu klenby, ktorá pomáha rozložiť tlak na nohy a zmierniť únavu.

  • Tlmenie nárazov: Mäkká podrážka tlmiaca nárazy s dobrým odpružením znižuje zaťaženie kĺbov a zlepšuje pohodlie pri chôdzi.

  • Nízky alebo žiadny podpätok: Ideálna je obuv s nízkym podpätkom, pretože podporuje prirodzenú polohu chodidla a uľahčuje krvný obeh.

  • Možnosť ortopedickej vložky: Ak máte špecifické potreby, hľadajte obuv, do ktorej je možné vložiť ortopedické vložky na dodatočnú podporu

Najlepšia zdravotná obuv

Dámské mokasíny Mintaka
Dámské zdravotní poltopánky Axel

Pánské poltopánky Mateos 

Pravidelný pohyb

Najjednoduchším a najúčinnejším spôsobom, ako zlepšiť krvný obeh v nohách, je pravidelné cvičenie. Sedavý spôsob života často vedie k horšiemu prekrveniu, čo môže spôsobiť problémy, ako sú kŕčové žily a opuchy. Ak väčšinu dňa trávite v sede, skúste si každých 30 až 60 minút urobiť prestávku a krátko sa prejsť. Dobrým nápadom je tiež venovať sa aktivitám, ktoré stimulujú krvný obeh, ako je chôdza, plávanie, bicyklovanie alebo rôzne strečingové cvičenia. Pravidelná fyzická aktivita môže výrazne znížiť pocit studených nôh.

Zdravá strava a hydratácia

Strava bohatá na vitamíny a minerály má významný vplyv na zdravie ciev. Je dôležité zaradiť do svojho jedálnička potraviny, ktoré podporujú krvný obeh, aby sa zlepšil prietok krvi do nôh:

  • Omega-3 mastné kyseliny - nachádzajú sa v mastných rybách, orechoch a semenách.

  • Vláknina - nachádza sa v celozrnných obilninách, ovocí a zelenine. 

  • Antioxidanty - nachádzajú sa v ovocí a zelenine, napríklad v bobuľovom ovocí, citrusových plodoch, paprike a brokolici. 

Rovnako dôležitá je aj hydratácia. Pitie dostatočného množstva vody pomáha udržiavať krv riedku a zabraňuje tvorbe krvných zrazenín. Odporúča sa vypiť aspoň 1,5 až 2 litre vody denne, v ideálnom prípade viac, ak ide o fyzickú aktivitu alebo horúce počasie.

Masáže a lymfodrenáž

Masáže nôh sú skvelým spôsobom, ako zlepšiť krvný obeh a zmierniť problém studených nôh. Masáž chodidiel pomáha stimulovať krvný obeh, zmierňuje opuchy a odstraňuje únavu. Každé chodidlo obsahuje viac ako 7 200 nervových zakončení a 107 väzov, čo z neho robí citlivú časť tela, ktorá dobre reaguje na masáž.

  • Manuálna masáž chodidiel - môžete ju vykonávať sami alebo vyhľadať odborníka. Zamerajte sa na oblasti okolo členkov, lýtok a stehien.

  • Lymfodrenáž - špeciálny typ masáže, ktorý stimuluje lymfatický systém a pomáha odvádzať prebytočné tekutiny z tela. Je účinná proti opuchom a celulitíde.

Na masáž môžete použiť aj rôzne masážne pomôcky, ako sú valčeky, loptičky alebo elektrické masážne prístroje.

TIP: Masáž chodidiel pomáha nielen pri fyzických ťažkostiach, ale podporuje aj duševnú pohodu.  

Akupresúra chodidiel

Maséri často používajú akupresúru alebo tradičnú čínsku metódu, ktorá stimuluje krvný obeh pomocou špecifických akupresúrnych bodov na chodidlách. Akupresúra zvyšuje krvný obeh, vyvoláva pocit tepla a úľavy a prispieva k celkovému uvoľneniu, čo je skvelé pri probléme studených nôh.

TIP: Odborníci odporúčajú, aby každý po akupresúre pil veľa vody, pretože sa tak z tela vyplavia odpadové látky.

Striedanie teplej a studenej vody

Hydroterapia alebo striedanie horúcej a studenej vody na chodidlách je osvedčenou metódou na stimuláciu krvného obehu. Teplá voda spôsobuje rozšírenie ciev, zatiaľ čo studená voda ich zužuje. Tento kontrast podporuje lepší prietok krvi a môže pomôcť telu efektívnejšie udržiavať teplotu chodidiel.

Kneippov chodník

Kneippov chodník je ďalším účinným spôsobom podpory krvného obehu v nohách. Tento jedinečný koncept zahŕňa chôdzu po rôznych prírodných materiáloch, ako sú kamene a štrk, a kombináciu horúcej a studenej vody. Tým sa stimulujú nervové zakončenia v nohách, čo zvyšuje prietok krvi a aktivuje cievny systém.

TIP: Pravidelná chôdza po Kneippovom chodníku nielen rozširuje cievy, ale pomáha aj zmierniť opuchy a pocit ťažkých nôh. 

Masážne podložky 

Pomôcť môžu aj špeciálne masážne vložky, napríklad terapeutické vložky. Tekutina vo vnútri vložiek sa pri každom kroku prelieva a masíruje chodidlo, čo zlepšuje krvný obeh, zmierňuje bolesť nôh a podporuje zdravú klenbu chodidla. Okrem toho tieto vložky pomáhajú pri chôdzi zahrievať chodidlá.

Správne držanie tela a postavenie chodidla

Dlhodobé sedenie s prekríženými nohami alebo v rovnakej polohe môže obmedziť prietok krvi. Snažte sa sedieť s nohami v prirodzenej polohe a vyhýbajte sa ich kríženiu. Ak môžete, zdvihnite si nohy do vyššej polohy - napríklad si ich podložte vankúšom alebo ich v ľahu oprite o stenu. Zníži sa tým tlak na cievy a krv bude lepšie cirkulovať späť do srdca.

Kompresia a vhodné oblečenie

Nosenie kompresívnych pančúch alebo ponožiek sa bežne odporúča ľuďom, ktorí majú problémy s krvným obehom v nohách. Tieto špeciálne pančuchy podporujú správny prietok krvi v žilách a pomáhajú predchádzať opuchom a bolesti. Sú vhodné najmä pre ľudí, ktorí trávia dlhé hodiny v stoji alebo v sede, napríklad počas dlhých ciest lietadlom.

Okrem kompresívnych pomôcok je dôležitý aj výber vhodného oblečenia. Príliš tesné oblečenie, najmä v oblasti pása, stehien a členkov, môže obmedzovať krvný obeh. Voľnejší odev pomáha krvi voľne prúdiť a zabraňuje nepríjemným pocitom tlaku.

Udržiavanie zdravej hmotnosti

Nadváha a obezita môžu zvýšiť tlak na cievy a obmedziť prietok krvi v nohách. Udržiavanie zdravej hmotnosti je dôležité pre správnu funkciu srdcovo-cievneho systému. Znížením nadváhy môžete zmierniť tlak na nohy, zlepšiť prietok krvi a znížiť riziko vzniku kŕčových žíl a iných problémov.