Impregnácia obuvi: Ako správne ošetrovať obuv?

Impregnácia obuvi je dôležitým krokom na ochranu obuvi pred vlhkosťou, nečistotami a opotrebovaním. Správna impregnácia predlžuje životnosť vašej obuvi a udržiava ju v dobrom stave. V nasledujúcom článku sa pozrieme na to, ako správne impregnovať obuv, ako často to robiť a aké typy impregnácie sú k dispozícii.

 

Čo je to impregnácia obuvi?

Impregnácia obuvi je proces nanášania ochrannej látky na povrch obuvi s cieľom zvýšiť jej odolnosť voči vlhkosti, nečistotám a opotrebovaniu. Táto ochranná látka vytvorí na povrchu obuvi tenkú, ale odolnú vrstvu, ktorá zabraňuje prenikaniu vody a nečistôt do materiálu obuvi. Impregnácia je obzvlášť dôležitá pre obuv, ktorá je často vystavená vlhkosti, napríklad obuv nosená v daždivom počasí alebo počas outdoorových aktivít.

Impregnáciu možno použiť na rôzne materiály, ako je koža, textil a iné prírodné aj syntetické materiály. Existujú rôzne typy impregnácie, ktoré sú určené pre konkrétne typy materiálov obuvi. Každý typ impregnácie má svoje vlastné vlastnosti a spôsob aplikácie, zvyčajne sa impregnácia nanáša pomocou spreja, krému alebo pasty či vosku.

Cieľom impregnácie je chrániť obuv pred poškodením vlhkosťou, ktoré môže viesť k deformácii, strate farby alebo zhoršeniu funkčnosti a komfortu nosenia.

TIP: Každá obuv musí byť pred impregnáciou dôkladne vyčistená!

Aké výhody poskytuje impregnácia?

Impregnácia obuvi má niekoľko kľúčových výhod:

  • Ochrana proti vlhkosti.
  • Ochrana pred znečistením a nečistotami.
  • Predĺženie životnosti obuvi.
  • Zachovanie pôvodného vzhľadu.
  • Zvyšuje pohodlie pri nosení obuvi.

Ako často impregnovať obuv?

Frekvencia impregnácie závisí od toho, ako často topánky nosíte a ako často sú vystavené vlhkosti a nečistotám. Všeobecne platí, že topánky by sa mali impregnovať pred prvým použitím a potom podľa potreby pravidelne opakovať.

V prípade bežnej obuvi, ktorá sa nosí denne, sa odporúča impregnácia približne raz za 4 až 6 týždňov. Ak je vaša obuv vystavená intenzívnemu používaniu alebo prichádza často do kontaktu s vlhkosťou, môže byť potrebné impregnovať ju častejšie, napríklad každé 2 týždne. V prípade turistickej obuvi, ktorá je vystavená extrémne náročným podmienkam, sa odporúča impregnácia pred každým nosením.

Aké sú najbežnejšie typy impregnácie?

Na trhu sú k dispozícii rôzne typy impregnácií a je dôležité vybrať si ich podľa materiálu obuvi. Správny výber impregnácie môže výrazne predĺžiť životnosť obuvi a zlepšiť jej odolnosť voči vlhkosti a nečistotám.

Univerzálna impregnácia: tento typ impregnácie je vhodný pre širokú škálu materiálov vrátane textilu a kože. Je ideálna na každodenné použitie, keď potrebujete ochranu pre oblečenie aj obuv.

 

Špecializovaná impregnácia: tieto impregnácie sú určené špeciálne pre konkrétne typy materiálov, napríklad semiš alebo nubuk. Každý typ má svoje špecifické vlastnosti, ktoré zabezpečujú optimálnu ochranu a starostlivosť.

Impregnácia obuvi sa najčastejšie aplikuje vo forme sprejov, krémov, voskov, pást alebo špeciálnych roztokov. 

Impregnácia obuvi podľa typu materiálu 

Pred impregnáciou je dôležité vybrať vhodný impregnačný prostriedok, ktorý zodpovedá materiálu, z ktorého je obuv vyrobená. Obuv musí byť pred impregnáciou dokonale čistá. 

Pred impregnáciou je dôležité vybrať vhodný impregnačný prostriedok, ktorý zodpovedá materiálu, z ktorého je obuv vyrobená. Obuv musí byť pred impregnáciou dokonale čistá

Impregnácia koženej obuvi

Koža je tradičný materiál na výrobu kvalitnej obuvi a vyžaduje si špecifickú starostlivosť, aby sa zachoval jej vzhľad a funkčnosť. Hoci je koža prirodzene odolnejšia voči vode a nečistotám, kožená obuv si vyžaduje aj pravidelnú údržbu. Najčastejšie sa kožená obuv impregnuje voskami, krémami a koženými masťami. Tieto výrobky nielenže zvyšujú odolnosť kože voči vode, ale zlepšujú aj jej pružnosť a zároveň obnovujú a chránia povrch. Ďalšou možnosťou sú spreje alebo krémy s obsahom vosku. Tie sú ideálne na pravidelnú údržbu kože, chránia ju pred vodou a zabraňujú jej vysychaniu a praskaniu. Nezabudnite, že po impregnácii je dôležité obuv vyleštiť.

 

TIP: Viete, ako čistiť koženú obuv?

Impregnácia semišovej a nubukovej obuvi

Semiš a nubuk sú špeciálne druhy usní s mäkkým povrchom, ktoré sú citlivejšie na vlhkosť a nečistoty. Na zachovanie ich vzhľadu a zároveň ochranu pred vlhkosťou sú najvhodnejšie špeciálne spreje na semiš a nubuk. Impregnácia nenaruší ich špecifickú štruktúru, ale po impregnácii je potrebné povrch očistiť jemnou kefkou určenou špeciálne na semiš a nubuk.

 

TIP: Viete, ako čistiť leštené kožené topánky a ako čistiť semišové topánky

Impregnácia textilnej obuvi

Na ochranu textilných materiálov sa často odporúčajú spreje alebo postreky špeciálne určené na tento typ materiálu. Tieto prípravky chránia obuv pred vlhkosťou a nečistotami a zároveň zachovávajú priedušnosť materiálu.

TIP: Viete, ako čistiť textilnú obuv

Impregnácia obuvi zo syntetických materiálov

Syntetické materiály sa často používajú na športovú a outdoorovú obuv, ktorá vyžaduje odolnosť voči vlhkosti a rýchle schnutie. Na impregnáciu týchto materiálov môžete použiť spreje určené na syntetické tkaniny. Tieto spreje poskytujú ochranu proti vode a nečistotám a zároveň zachovávajú poréznu štruktúru materiálu. Vodoodpudivé prípravky na báze silikónu alebo fluorokarbónu poskytujú ďalšiu výraznú ochranu pred vodou a sú ideálne do extrémnych podmienok.

Impregnácia obuvi vodotesnou membránou

Obuv s nepremokavou membránou sa musí aj impregnovať. Tieto materiály majú niekoľko vrstiev, pričom vrchný materiál je zvyčajne priedušný a ľahko absorbuje vlhkosť. Nepremokavá membrána je tesne pod vrchnou vrstvou, ktorá sama o sebe nie je nepremokavá. Na impregnáciu týchto topánok sú vhodné spreje, postreky alebo špeciálne roztoky.

Postup impregnácie sprejom

Impregnácia striekaním je jednoduchá, rýchla a vhodná pre takmer všetky materiály. 

  1. Príprava obuvi: Uistite sa, že je obuv čistá a suchá. Ak sú topánky veľmi znečistené, jemne ich očistite vlhkou handričkou a nechajte ich dobre vyschnúť. Nezabudnite vyčistiť aj vnútro topánok! .
  2. Skúška na malých častiach: Pred použitím spreja na celú obuv otestujte na malých neviditeľných častiach, aby ste sa uistili, že sprej nespôsobí žiadne nežiaduce zmeny materiálu.
  3. Aplikácia spreja: Impregnačný sprej držte v správnej vzdialenosti od topánok a naneste tenkú, rovnomernú vrstvu na celý povrch topánok. Všeobecne sa odporúča vzdialenosť približne 20 až 30 cm. Osobitnú pozornosť venujte švom a záhybom, kde je materiál náchylnejší na prenikanie vody. Postupujte podľa pokynov výrobcu. 
  4. Schnutie: Po aplikácii postreku nechajte topánky dobre vyschnúť v dobre vetranom priestore. Neodporúča sa používať zdroje tepla na urýchlenie schnutia, pretože to môže poškodiť materiál. Schnutie môže trvať až niekoľko hodín. 
  5. Leštenie: Po zaschnutí obuv vyleštite handričkou alebo mäkkou kefou.
  6. Opakovanie: V prípade potreby (napr. intenzívne používanie alebo vystavenie extrémnym podmienkam) proces aplikácie impregnácie zopakujte.

​Postup impregnácie pomocou vosku, pasty alebo krému

Vosk aj krém sú typy impregnácie, ktoré veľmi dobre prenikajú do štruktúry materiálu.​

  1. Príprava obuvi: Pred použitím impregnácie je dôležité, aby bola obuv čistá a suchá. Ak sú veľmi znečistené, jemne ich očistite vlhkou handričkou a nechajte ich dôkladne vyschnúť.

  2. Skúška na malých častiach: Pred nanesením vosku, pasty alebo krému vykonajte skúšku na malých, neviditeľných častiach obuvi, aby ste sa uistili, že nespôsobí žiadne nežiaduce zmeny v materiáli.
  3. Nanášanie vosku, pasty alebo krému: Vezmite malé množstvo vosku, pasty alebo krému na aplikátor, čistú handričku alebo mäkkú tkaninu. Rovnomerným krúživým pohybom naneste vosk, pastu alebo krém na celý povrch topánky. Dôkladne opracujte všetky časti obuvi vrátane švov a záhybov. Nezabudnite dôkladne naniesť na jazyk topánky a na miesta, kde sa stretávajú šnúrky alebo zvršok a podrážka topánky. Na tieto miesta by sa mala naniesť silnejšia vrstva impregnácie.
  4. Schnutie: Po aplikácii nechajte obuv dobre vyschnúť v dobre vetranom priestore. Na urýchlenie schnutia nepoužívajte zdroje tepla, pretože by mohlo dôjsť k poškodeniu materiálu. Schnutie môže trvať niekoľko hodín, kým sa impregnačný prostriedok úplne vstrebe.
  5. Leštenie: Po zaschnutí obuv vyleštite handričkou alebo mäkkou kefou.
  6. Opakovanie: V prípade potreby (napr. intenzívne používanie alebo vystavenie extrémnym podmienkam) proces aplikácie impregnácie zopakujte.