Ischemická choroba dolných končatín: Ako ju spoznať a vyliečiť?

Ischemická choroba dolných končatín začína studenou nohou, pokračuje bolesťami a môže skončiť aj amputáciou. Ako ju spoznať a ako sa postupuje pri liečbe? A čo pre seba môžete urobiť, aby ste si uľavili a ochránili sa?

Čo je ischemická choroba dolných končatín

O čo vlastne ide? Lekári ischemickú chorobu dolných končatín niekedy nazývajú aj uzáver tepien. Ide o stav, ktorý postihuje práve ich. Naopak sa nevyskytuje v žilách. Tepny sa zužujú, a tento stav môže dôjsť až do krajnosti, teda že sa celkom uzavrú. Noha prestáva byť zásobovaná krvou, a teda aj kyslíkom a ďalšími živinami. Ischémia znamená tiež nedokrvnosť.

Čo spôsobuje nedokrvnosť dolných končatín 

Príčin môže byť hneď niekoľko a správnu z nich odhalí iba lekár. Ak však niektorý z týchto problémov trpíte, môže u vás hroziť aj ischemická choroba dolných končatín. Jedná sa o nasledujúce diagnózy:

  • ateroskleróza,

  • diabetes,

  • krvná zrazenina alebo trombus

  • poruchy nervov, ktoré zužovanie tepien spôsobujú,

  • Bürgerova choroba.

Potom tu máme rizikové faktory, ktoré môžu prispieť k rozvoju choroby. Ide najmä o nadváhu a vysoký cholesterol. Nebezpečný je aj nedostatok pohybu či vysoký krvný tlak. Pozor by si mali dať hlavne fajčiari, tí majú až stokrát väčšiu šancu oproti nefajčiarom, že ich tieto problémy raz stretnú.

Ako sa prejavuje

V zásade závisí od toho, ako veľmi máte tepny zúžené, či či došlo k ich úplnému uzáveru. Choroba sa časom zhoršuje a vtedy sa pridávajú ďalšie problémy a bolesti chodidiel či nôh. Odborníci klasifikujú celkom štyri štádiá, ktoré sa prejavujú určitými problémami.

  1. fáza - nepociťujete žiadne ťažkosti. Zasiahnutá končatina je však podozrivo chladná. Už v tomto počiatočnom štádiu dokáže lekár pomocou diagnostických metód odhaliť, že trpíte ischemickou chorobou dolných končatín.

  2. fáza – objavuje sa prudká bolesť pri námahe. Chorého núti krívať alebo činnosť úplne prerušiť. Bolesť vzniká práve nedostatku kyslíka vo svaloch končatín. Akonáhle sa zastavíte či spomalíte, námaha nebude taká, a preto odíde aj bolesť. Časom robí problém ujsť aj menšie vzdialenosti, čo ukazuje na závažné poškodenie tepien. V tejto fáze dochádza k viditeľným zmenám ako: suchá koža, strata ochlpenia, lámavé nechty atď.fáze – bolest končetiny je neustálá, objevuje se i v klidu a budí pacienta ze spánku. Úlevu přináší poloha, kdy je noha svěšená k zemi.  

  3. fáza - objavujú sa svalové kŕče a šklbanie. Táto fáza môže skončiť až amputáciou. Treba si dávať pozor aj na najmenšie ranky. Kvôli zlému prekrveniu sa totiž rany nestíhajú hojiť, a preto sa do nich môže dostať infekcia.

Bolesť sa prejavuje na rôznych miestach podľa toho, aké tepny sú poškodené. Môžete cítiť chodidlo, lýtko, stehno, dokonca aj zadok

Ako sa liečiť

Čo najskôr vyhľadajte lekára a začnite liečbu s ním. Pripravte sa na to, že bude komplexná. Často sa problém rieši chirurgicky, ale aj pomocou liekov, ktoré rozširujú tepny. Postup veľmi záleží na tom, čo choroba spôsobuje. Dôležité je poctivo cvičiť, pokiaľ to teda odporučí ošetrujúci lekár. A to hlavne dolné končatiny.

Prevencia a úľava pri problémoch

Ako si môžete pomôcť sami? Všetko konzultujte s lekárom. Tu prinášame zopár tipov, ktoré by vám mali zafungovať. Keďže ide ischemická choroba dolných končatín ruka v ruke so zlým hojením raniek, dávajte si na postihnutú nohu obzvlášť veľký pozor.

Otvorenú, nehojacu sa ranu si spôsobíte aj maličkosťou. Napríklad zle nasadenou ponožkou, drobným kamienkom či nepadnúcimi topánkami. Prečítajte si, ako vyzerá správna starostlivosť o nohy a kúpte si padnúcu zdravotnú obuv. Nechoďte naboso a dodržujte hygienu. Končatiny nenechávajte v chlade. Dbajte na to, aby boli neustále v teple.

V rámci prevencie prestaňte fajčiť a udržujte si zdravú váhu. BMI by malo byť v rozmedzí 18,5 až 25,0. Snažte sa jesť zdravo a pravidelne sa hýbať.

Najlepšia zdravotná obuv

Dámske zdravotne poltopánky Dr. Orto
Dámske zdravotne sandále Axel
Čierne zdravotné poltopánky Axel